Gospodo ministri, ovo nije srednja klasa!



PREDLOŽENE mjere koje su danas stigle iz Banskih dvora, zajedno sa smjernicama državnog proračuna za 2012. godinu, podijelile su sindikalne čelnike.

Za Krešimira Severa povećanje PDV-a ravno je katastrofi. Vilim Ribić se, s druge strane, poreznom reformom ne opterećuje pretjerano. Više ga brinu neki drugi zahvati, poput smanjivanja doprinosa za zdravstvo ili plana za uštedu dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru.

Međutim, i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i njegov kolega iz Matice hrvatskih sindikata slažu se oko jedne stvari - pred nama su "gladne godine".

Poskupljenja su neizbježna

"Sasvim je sigurno da će veći PDV izazvati poskupljenja. Životni troškovi sasvim sigurno idu gore", kaže Sever. Tvrdi da uvođenje međustopa kao ni najavljene mjere u sustavu poreza na dohodak nikako ne mogu amortizirati efekte poskupljenja na svim drugim područjima.

"Radili smo izračune koji jasno dokazuju da je stanje vrlo ružno. Povećanje neoporezivog dijela plaće osjetit će samo oni koji su na minimalcu. Već oni koji imaju plaću od šest tisuća kuna naviše bit će na gubitku", kaže Sever. Na minimalnoj plaći poreznim rasterećenjem će se, tvrdi Sever, moći uštedjeti par desetaka kuna. Isto toliko će na gubitku biti oni koji zarađuju više od šest tisuća kuna.

Građanima ove mjere nisu pomogle

Rasterećenja su, tvrdi Sever, prije svega usmjerena prema građanima koji uzdržavaju jednu ili više osoba, najčešće djece. Međutim, taj efekt je, prema Severovim izračunima, mizeran. "Vladajući zaboravljaju da je dijete puno veći trošak od olakšice koju na njega dobivate", kaže Sever.

"Kad se podvuče crta, male plaće će dobiti nešto manje, srednje će gubiti, a veće će gubiti više. Ako su htjeli pomoći građanima, to ovim mjerama nisu postigli", kazao je Sever dodavši da je pomalo uvredljivo da Vladine mjere zapravo svrstavaju srednju klasu na rub granice siromaštva.

"Prema njihovom izračunu srednja klasa ispadaju ljudi koji žive s tri do pet tisuća kuna mjesečno. Sasvim je jasno da se od toga ne može dostojno živjeti. Srednji bi sloj morao od svoje plaće moći podmirivati sve troškove i još se nešto priuštiti u dokolici. Ne mogu nam srednji sloj biti građani koji jedva krpaju kraj s krajem", kazao je Sever.

Ribić: Povećanje PDV-a je opravdano

Ribić, s druge strane, smatra da Vlada nije imala puno izbora. "Ne mogu se složiti s nekim mojim kolegama koji kritiziraju ovu mjeru. Povećanje PDV-a bilo je neizbježno, ako se u kratkom roku želio smanjiti deficit. To je bila jedina mjera koju je Vlada imala na raspolaganju", tvrdi Ribić.

Niti jedna alternativa kratkoročno, prema Ribićevu mišljenju, ne bi urodila plodom. "U kratkom roku ne možete drastično rezati rashode, npr. lokalne samouprave ili javnu potrošnju, ne možete smanjiti broj zaposlenih, ne možete reformirati državu upravu, ne možete rezati ni subvencije za poljoprivredu, a to su doslovno sredstva koja se bacaju bez kontrole... Prostora nema ni za smanjivanje plaća i mirovina. Ostaje samo prihodovna strana. Zbog toga je podizanje PDV-a opravdano", kaže Ribić.

Ribić ne vjeruje da će PDV imati relevantan utjecaj na inflaciju. Cijene u konačnici, kaže Ribić, određuje ponuda i potrošnja. Učinak se, prema njegovu mišljenju, eventualno može osjetiti na relativnim cijenama: oni proizvodi koje se bude tražilo više bit će skuplji, oni za kojima će potražnja pasti moraju pojeftiniti. "Ne očekujem strašan udar od PDV-a", kaže Ribić.

Politiku povećanja neoporezivog dijela plaće Ribić je podržao. "To je dobra mjera koja ide u korist socijalno potisnutih dijelova stanovništva. To je ono što su sindikati oduvijek i tražili: da se smanji oporezivanje rada, a poveća opterećenje kapitala i potrošnje", tvrdi Ribić.

Prekovremeni rad se neće plaćati?

Oba su sindikalista, međutim, zabrinuta zbog namjere da se dvije milijarde kuna uštedi na rashodima za zaposlene. "Ne vidim kako to misle učiniti. Čak i da srežu sve božićnice i regrese zaposlenih u javnom sektoru, tu se ne može skupiti dvije milijarde kuna", kaže Sever. "Po mom iskustvu, takav se novac ne može uštedjeti na nagradama ili prekovremenom radu, kao što se najavljuje", kaže Ribić.

I Ribić i Sever pitaju se što točno znači rezanje na prekovremenima i na noćnom radu. "Ne misle valjda ljude tjerati da rade noću ili da rade prekovremeno, a da im to ne plate? Kakvu poruku će Vlada na taj način poslati privatnom poslodavcu?", pita se Sever, dodajući da su u privatnom sektoru ionako česte sudske tužbe zbog neplaćanja prekovremenog rada.

Pročitajte više