Gotovina priziva bolju budućnost Hrvatske u europskoj obitelji: Svanulo je, jutro je u Hrvatskoj!

GRAD Zadar danas slavi svoj dan i blagdan svetog Krševana. Tim povodom u Zadru boravi i Ante Gotovina. Dan je general započeo u županijskom domu, gdje je za njega održan svečani prijem. Na sjednici Gradskog vijeća Gotovini je uručena povelja počasnog građanina i nagrada Grada Zadra.

Prisustvovao je Gotovina zatim i misi u katedrali Sv. Stošije, gdje se srdačno pozdravio s vodstvom HDZ-a. Po prvi put od povratka u Hrvatsku susreo se s Tomislavom Karamarkom, kojeg je srdačno izgrlio.

Gotovina i njegova pratnja, uz jako osiguranje, nakon mise su se više od pola sata probijali do obližnjeg Foruma, na kojem se general u 14 sati obratio Zadranima. Još jednom je Gotovina sve prisutne pozvao da se okrenu budućnosti, a budućnost Hrvatske je, kako je kazao, Europska unija.



"U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji, kojoj oduvijek pripadamo. Mnogi će reći da smo mali narod i zapitati se kako se možemo nadati uspjehu, kada je naša ekonomija slaba. Ali ne smijemo se prepustiti malodušju, kao što se nismo prepuštali 1991. godine. Da nismo imali hrabrosti, ne bi se uspjeli obraniti", rekao je Gotovina.

Zadranima i građanima Hrvatske Gotovina je poručio da je budućnost u njihovim rukama. "Budimo lučonoše sada kada stojimo na pragu velike europske obitelji, s vjerom u sebe i svoje obitelji. S takvim stavom ni uspjeh neće izostati. Sve je pred nama, sve ovisi o nama. Zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. Svanulo je, jutro je u Hrvatskoj", poručio je Gotovina.

"Vaša žrtva utkana je u temelje naše današnje slobode"

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održan je svečani prijem za generala Antu Gotovinu. "Za slobodu ste se borili dostojanstveno, i nježno i junački. Zahvalu najbolje možemo vidjeti u očima ljudi koji su vas dočekali“, rekao je u svojoj dobrodošlici župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

"Generale, dragi Ante, pozdravljam Vas kao župan ove županije, ali i kao njen žitelj i želim Vam, ne samo dobrodošlicu ovdje u dom županije, nego sretan povratak svome domu, svojoj domovinu, na slobodu. Borili ste se dostojanstveno, Vaša žrtva utkana je u temelje naše današnje slobode i ugled naše današnje države. Vaša oslobađajuća presuda neka bude temelj za sreću naše domovine", pozdravio je Zrilić generala Gotovinu.

"Sve je puno ljepše nego što je bilo, trebamo samo gledati naprijed i uživati u tome i stvarati bolje"

"Danas vidim ovdje jake snage kroz naše gradonačelnike i načelnike općina. Sretan sam da Dan grada Zadra mogu podijeliti s mojim prijateljima", uzvratio je general Gotovina.

"To su moji dojmovi u ovih nekoliko dana. Od Zagreba putem do Zadra, Pakoštana. Sretan sam zbog onoga što vidim. Lijepi Grad Zagreb koji je puno ljepši nego što je bio, autocestom dolazim na more i vidim sve te gradove i općine kako se razvijaju. Stvarno imamo sve što nam je potrebno. Trebamo samo gledati naprijed i uživati u tome i stvarati bolje, još bolje za naše buduće naraštaje. To je ispred nas. Hvala Bogu", istaknuo je Gotovina.

Karamarko srdačno dočekao Gotovinu

Okupljeni su se nakon prijema uputili u katedralu sv. Stošije na misu koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Gotovina je zatim položio vijenac na grob pokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe te krenuo Kalelargom prema HNK gdje se održava svečana sjednica povodom Dana grada. Ondje ga je, između ostalih, dočekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Podsjećamo, predsjednik Kluba HDSSB-a Dinko Burić optužio je prošloga tjedna vrh HDZ-a i njegova čelnika Tomislava Karamarka kao odgovorne za to što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač godinama nevini sjedili u haškom pritvoru. Burić je prozvao Karamarka jer je 2005. bio na čelu Protuobavještajne agencije (POA) koja je bila odgovorna za aktivnosti koje su dovele do uhićenja generala. Gotovinin bliski prijatelj i HDZ-ovac Željko Dilber komentirao je tu izjavu rekavši da je "u HDZ-u bilo onih koji su štetili Gotovini", ali da to nije bio Karamarko. 

Markač u Varaždinu položio vijence i zapalio svijeću za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Puma i pripadnike specijalne jedinice policije Roda, nakon toga na slavlje u Đurđevac

Nakon tjedan dana provedenih u Zagrebu, general Mladen Markač danas dolazi u svoj rodni Đurđevac koji mu priprema svečani doček. Prije toga je otišao u Varaždin gdje je na groblju položio je vijence i zapalio svijeću za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Puma i pripadnike specijalne jedinice policije Roda. Markač je posjetio Varaždin povodom obilježavanja 20. godišnjice osnivanja 7. gardijske brigade.

"Iz jedne velike depresije i pritiska konačno na slobodi, slobodan", rekao je nedavno u razgovoru za Media servis Mladen Markač. Dugo sanjanu slobodu danas će proslaviti sa svojim Đurđevčanima. Sprema se veliko slavlje, otkriva gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan.

"U 16 sati počinje program na gradskom trgu, počinje se sa svetom misom. Nakon toga, u 17 sati, slijede govori mene kao domaćina, župana Koprivničko - križevačkog, generala Čermaka i na kraju generala Markača. I nakon toga nastavljamo s kulturno-umjetničkim programom", rekao je Gračan.

Pročitajte više