Grad Rijeka dvaput ugovorio i iz proračuna platio isti posao koji i dalje nije napravljen?



GRAD RIJEKA s privatnom je riječkom firmom Astoria dva puta, 2011. i 2012. godine, dogovorio isti posao i za njega dva puta platio po 200 tisuća kuna. Ugovoreni posao do danas nije izvršen.

Kako otkrivaju ugovori koje je objavio portal Rijekadanas.com, Grad Rijeka je angažirao firmu Astoria za katalogiziranje 78 GB digitalnih fotografija uz stvaranje centralne digitalne arhive, kojom bi se mogli koristiti gradskih internetski portali, komunalna i trgovačka društva u vlasništvu grada i slično.

U veljači 2011. godine za obavljanje ovog posla sklopljen je ugovor u ukupnom iznosu od 199,998 kn s PDV-om. Posao je prema ugovoru trebao biti izvršen do kraja godine, a ugovorom se predviđa i naplata penala u iznosu od 0,5 promila po danu kašnjenja. Najviši mogući penali koje bi Astoria morala platiti za neizvršavanje ugovorno preuzete obveze su ukupno 1 posto ugovorenog posla, odnosno manje od 2000 kuna.

Međutim, čak niti takve sankcije nisu povučene zbog nedovršavanja posla, već je ove godine dogovoren identični posao, za tek nešto manju cijenu: ukupno 195,250 kuna s PDV-om. Dva su ugovora gotovo sasvim identična, uz tek jednu malu razliku: navedeni fond fotografija koje treba katalogizirati 2011. je iznosio 78GB ili 42.000 fotografija, a 2012. 78GB ili 32.000 fotografija.

"Prva katalogizacija postojećeg Fonda fotografija Grada Rijeke napravljena je nakon odluke da se pristupi nabavi zajedničke aplikacije za pretraživanje Fonda fotografija, kao priprema za unos u Digital Assets Management (DAM) aplikaciju kojom će pristup fotografijama biti moguć putem weba. S obzirom na velik broj fotografija, napravljene su 22 mape u kojima su fotografije razvrstane po temama. Svaka mapa sadrži podmape u kojima su fotografije također razvrstane po jasno definiranim temama i nazivima. Fotografijama su dodijeljeni određeni atributi kako bi ih se moglo razlikovati prilikom pretraživanja i unošenja u Digital Assets Management aplikaciju (DAM). Napravljene su pisane upute o obaveznom načinu unošenja fotografiju u Fond kao i upute za pretraživanje. Budući da je riječ o složenom postupku, kao i činjenici da se radi o velikom broju digitalnih zapisa (fotografija), namjera je da se fotografije tijekom dužeg vremenskog perioda postepeno unose u DAM aplikaciju, a da se tek nakon toga korisnicima omogući javni pristup. Dakle, u prvom periodu nakon katalogizacije fotografija slijedi njihov postepeni unos u DAM aplikaciju, a tek potom, kada veći broj fotografija po svim kategorijama i temama bude unesen u DAM aplikaciju, omogućit će se njihova izravna dostupnost putem weba svim ustanovama, komunalnim i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Rijeke", tvrde iz Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke.

Pročitajte više