Grad Zagreb nema stanova: Obitelj s Grmoščice ostaje bez svega, životi su im ugroženi zbog klizišta, a pomoći niotkud!

Foto: Facebook

STANOVNICI zagrebačkog naselja Kustošija otvorili su na Facebooku grupu kojom traže pomoć za obitelj Petan s Grmoščice. Naime, njihova kuća nalazi se na klizištu, a stanje je toliko opasno da je građevinska inspekcija obitelji zabranila boravak u kući! Majka Đurđica smještena je u azil u Kosnici, no sin, koji je 70-postotni invalid, dobio je smještaj u Samoboru, nije želio napustiti kuću i svoja dva psa pa se samoinicijativno vratio u kuću u kojoj mu je život u opasnosti. Majka je svaki dan dolazila iz azila i brinula se za njih, a kada je ostala prespavati u kući poručili su joj da ne zauzima mjesto u azilu ako joj nije potrebno.

"Pokretanje klizišta neposredno uz objekt. Aktivno klizište 20x10m s tendencijom proširenja. Postoji opasnost od potpunog loma i ugroza stanovnika kuće", stoji u izvještaju inženjera Jukića iz kriznog stožera na temelju čega je obitelj Petan zatražila privremeni smještaj.

30. travnja je Jukić opet izašao na teren te ponovnim uviđajem zaključio: "Stanje se pogoršalo. Klizna masa je otklizala za oko 2m,. Pukotine na zemljištu kuće su se povećale te se zona klizišta proširila."

Gospođu Đurđicu je tada načelnica Snježana Tuškadija uputila da se javi u gradsko poglavarstvo gđi. Branki Škrnjug do koje se nije moglo doći, te su je spojili sa načelnikom Besimom koji je uputio obitelj da napiše zahtjev/zamolbu o njihovoj situaciji te da je upute u gradski ured za imovinsko–pravne poslove i imovinu – odsjek zemljišta. Gospođa Đurđica je učinila kako su joj rekli te je isti dostavila 14.05.2013.

U međuvremenu je 07.05. policija na poziv obitelji izašla na teren te su napisali u izvještaj da se klizište ponovno aktiviralo i isključili su struju i vodu!

Đurđica je ponovno pokušala riješiti situaciju, u sve većoj brizi i za sina i za pse, no odgovor koji je dobila u Gradskom poglavarstvu je bio da nemaju praznih stanova! Građani su stupili u kontakt s Bernardićem i pokušavaju doći do Bandića, a dobili su obećanje kako će Bandić posjetiti obitelji.

Klizište se aktiviralo i proteklih dana! "Obitelj je bespomoćna, nemaju smještaj, nitko ne pita što će biti sa psima, nitko ne pita gdje će oni sa to malo stvari za koje su se borili i radili. Mi Vas molimo da omogućite adekvatan smještaj za kompletnu obitelj! Majka, sin i dva psa!", poručuju osnivači Facebook grupe za pomoć obitelji Petan.

Pročitajte više