Građani o inspekciji u velikim trgovačkim centrima: "To su trebali odavno napraviti, ali sumnjam da će biti rezultata"

Foto: Arhiva

NAKON ugostitelja, hotelijera i tržnica, stroži porezni nadzor kreće i u velikim trgovačkim centrima. Osim blagajni, pod povećalom će biti i rokovi plaćanja dobavljačima.

Odzvonilo je višku u blagajnama i u trgovačkim centrima, ali i otezanju s plaćanjem zbog loše gospodarske situacije. Osam mjeseci od donošenja Zakona o rokovima ispunjenja novčanih obaveza, kreće postrožena kontrola, najavljuje pomoćnik ministra financija Branko Šegon. "Od idućih par dana smo u nadzoru svih velikih trgovačkih centara koji posluju na području Hrvatske. To je negdje oko 35 centara koje smo obuhvatili u prvom naletu nadzora", kaže Šegon.

Cilj je smanjenje nelikvidnosti i stabiliziranje tržišta, dodaje. Sve koji ne poštuju rokove plaćanja od 30 dana, odnosno ako je ugovoreno 60 ili iznimno do godine dana uz čvrste garancije sa snagom ovršne isprave, čekaju rigorozne kazne. "Znači, za pravne osobe do milijun kuna, a za odgovorne osobe do 50 tisuća kuna. Također, predviđeno je za svako neizvršavanje obveza plaćanje po fakturi zbog kašnjenja, znači jednokratna naknada u iznosu od 300 kuna. Isto tako, sve što je prekoračilo ugovoreni rok da se penalizira kroz zakonsku zateznu kamatu koja je na nivou preko 12 posto", nabrojao je pomoćnik ministra Linića.

Evo što o svemu kažu građani:

"Pa bit će više reda. Mislim da je u redu da svi imaju taj isti rok plaćanja, da ne bude netko u tom sustavu podređen, a netko privilegiran", smatra jedna od anketiranih građana u Zagrebu.  I ostali koje smo pitali za komentar najavljenog strožeg poreznog nadzora uglavnom se slažu s takvom ocjenom. "To su trebali daleko prije napraviti. Radi ovoga sistema kakav je, sumnjam da će biti rezultata kontrole", skeptično je ocijenio jedan građanin, dok drugi imaju velika očekivanja.

"Mislim da je to super stvar. Konačno se netko primio posla i uveo red", smatra ova Zagrepčanka s kojom se slaže i njena prijateljica. "Treba uvesti red u ovu državu. Podrška Liniću", poručila je gospođa.

Dodajmo kako je prema posljednjim podacima Fine u srpnju bilo zaduženo 2,6 posto više građana no raniji mjesec, s dugom od 21 milijardu kuna. Istodobno, za 5 posto je manje zaduženih tvrtki, koje duguju 35 i pol milijardi kuna.

Pročitajte više