Građevinari ne izlaze iz krize: Kompanije u minusu, dugovi se gomilaju

Foto: scx.hu

GRAĐEVINSKI sektor, koji je u praktički kontinuiranom padu od 2009. godine i dalje ne pokazuje znakove oporavka.

Od početka krize u ovom je sektoru izgubljeno preko 30 tisuća radnih mjesta, a kako pokazuju poslovna izvješća većih građevinskih tvrtki za prvi kvartal ove godine, one i dalje imaju negativne rezultate.

Kompanije i dalje rade u minusu

Institut IGH koji je u predstečajnoj nagodbi, u prvom tromjesečju imao je gubitak od 2,8 milijuna kuna, što je otprilike kao i u istom razdoblju prošle godine.

U padu si im prihodi koji su iznosili 49,8 milijuna kuna, što je pad od 26%, a sličan pad imali su i rashodi, koji su iznosili 52,6 milijuna, što je pad od 25% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Građevinska kompanija Tehnika imala je rast prihoda, no svejedno su imali negativan rezultat. Prihod im je u prvom kvartalu iznosio 158,7 milijuna kuna, što je rast od gotovo 23%, no uz rashode od 167,6 milijuna kuna, u prvom tromjesečju gubitak je iznosio 8,8 milijuna kuna.

Viaduk je također imao gubitak i to od 39,2 milijuna kuna, zbog pripremnih radova na Zračnoj luci Zagreb, što bi se trebalo kompenzirati u narednim razdobljima, dok su prihodi iznosili 116,5 milijuna kuna, što je pad od 32 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prošlu godinu završili sa 7,3 milijarde duga

Prema podacima FINA-e za 2014. godinu, građevinski sektor najveći je generator nelikvidnost, te su prošle godinu završili sa 7,3 milijarde kuna dospjelih a neplaćenih računa, što je 24,5 posto ukupnog duga.

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, prema kalendarski prilagođenim indeksima građevinskih radova, oni su u veljači ove godine bili za 2% manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pročitajte više