Graditeljska škola u Čakovcu ostala bez razreda zidara i tesara: "Školovat će se valjda samo oni koji će sjediti po kancelarijama"

Ilustracija: Shutterstock

OVE JE godine Graditeljska škola Čakovec ostala bez razrednih odjeljenja u kojima bi se, primjerice, školovali zidari i tesari, što su deficitarna zanimanja. Razlog tome je što se u navedene programe upisao premali broj učenika, a Ministarstvo im nije dozvolilo spojiti više od tri različita zanimanja u jedan razred.

"Zidar je temeljno i vrlo traženo graditeljsko obrtničko zanimanje", piše na internetskoj stranici Graditeljske škola Čakovec čiji je ravnatelj Zoran Pazman za eMeđimurje rekao: "Javila su se šestorica učenika i htjeli smo oformiti jedno odjeljenje u kojem bi zajedno bila četiri zanimanja, no nismo dobili dozvolu Ministarstva, pa smo te učenike upisali u keramičare i druge programe. Ministarstvo dopušta najviše tri različita zanimanja u jednom odjeljenju".

"Školovat će se valjda samo oni koji će sjediti po kancelarijama, a ne i oni koji će raditi na terenu, u proizvodnji. Šteta, jer Međimurje je oduvijek imalo vrsne stručnjake u građevinarstvu koje je trenutno u krizi. No, ona neće vječno trajati, a tvrtke će imati problema s kadrovima", ističe ravnatelj i dodaje kako samo oni koji ne znaju kakav je to posao govore da se "zidar može biti i bez škole".

Pročitajte više