Grci se navikavaju na život bez gotovine

Foto: Hina

U GRČKOJ gdje se sve plaća gotovinom i gdje se siva ekonomija procjenjuje na 25 posto BDP-a, banke su od uvođenja ograničenja isplata s bankovnih računa, izdale stotine tisuća debitnih kartica.

Iako su mnogi smatrali da će zatvaranje banaka potaknuti dodatni rast sive ekonomije, dogodilo se upravo suprotno.

Grčka Alpha Bank u srpnju je izdala 220 tisuća debitnih kartica, što je više nego u cijeloj prošloj godini, nakon što su umirovljenici shvatili da im je lakše doći do gotovine putem bankomata, ali i plaćati karticama.

Plaćanje karticama u trgovačkim lancima i na benzinskim crpkama se utrostručilo.

Plaćanje karticama može pomoći borbi protiv sive ekonomije

"Ograničenja isplata bila su veliki okidač za ovo. To je dobro za trgovce, jer su količine gotovine ograničene. Dobro je i za banke jer im se smanjuju operativni troškovi, a dobro je i za cijelu ekonomiju", kaže za Bloomberg Leonidas Kasoumis iz Alpha banke.

Ograničenja isplata uvedena su krajem lipnja, kako bi se spriječila navala štediša na banke, i tako izbjegao potpuni kolaps bankovnog sustava. Grci sada mogu podići 420 eura tjedno u gotovini, ali nema ograničenja za elektronička plaćanja unutar zemlje.

Kultura plaćanja gotovinom bila je veliki oslonac sivoj ekonomiji. Grčka ima visoku stopu izbjegavanja poreza, što je i jedan od razloga zbog kojih su još 2010. morali zatražiti pomoć međunarodnih financijskih institucija.

Rast plaćanja karticama pomoći će suzbijanju sive ekonomije. Do sada je na ovaj način plaćano samo 6 posto transakcija, što je najniža stopa u Europskoj uniji.

Pročitajte više