Grčić na primjeru iz Kine o Zakonu o strateškim investicijama; Vrdoljak: Ništa se ne prodaje; Milanović: Rušit ćemo barijere

Foto: AFP

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na primjeru je iz Kine pojasnio zbog čega je Hrvatskoj potreban Zakon o strateškim investicijama. Grčić je, objašnjavajući novinarima, u ruci držao fotografiju kuće koja se u Kini našla na samoj autocesti, a koju vlasnici nisu željeli prodati. "Slika govori kako funkcionira sustav u kojem postoje ozbiljne prepreke koje očigledno država nije sposobna riješiti", rekao je Grčić.

"Pravni sustav funkcionira puno sporije nego što bi trebao da se neke ozbiljne investicije i projekti realiziraju", rekao je Grčić odgovorivši kritičarima koji ističu kako će se ovim zakonom rasprodati državna imovina i nacionalno bogatstvo. "Tu se uopće ne govori o privatizaciji nekih resursa poput voda i šuma, a kamoli tvrtki koje danas upravljaju tim resursima", rekao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade je istaknuo kako ovaj zakon ništa drugo ne radi nego pokušava ubrzati proceduru da se uklone određene prepreke te da će se njim obuhvatiti samo projekti koji su u skladu s lokacijskom dozvolom, odnosno već usvojenim prostornim planovima.

Grčić je pojasnio i zbog čega je Vlada uputila ovaj prijedlog zakona u hitnu proceduru, odnosno zbog čega javna rasprava traje samo deset dana. "Dva mjeseca za Hrvatsku u ovim uvjetima je zaista predugo vrijeme i zaista si ne možemo dopustiti taj luksuz da unedogled produljavamo donošenje nekih odluka, a između njih je i donošenje ovog zakona", kaže Grčić.

"U jednoj rečenici: Ništa se ne prodaje. Nikakve vode, nikakve šume, nikakvo javno dobro"

I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak misli kako je hitna procedura bila nužna. "Nekoliko puta sam rekao da nam je glavni motiv da što prije učinimo koliko možemo u realizaciji investicija kako bi smanjili broj nezaposlenih", rekao je Vrdoljak. I on kritičarima poručuje kako Vlada ne misli prodavati šume ili vode.


"U jednoj rečenici: Ništa se ne prodaje. Nikakve vode, nikakve šume, nikakvo javno dobro. Ništa ovim zakonom ne preskačemo, samo ubrzavamo proceduru i dajemo šansu investitorima da investiraju i ljudima da dobiju posao. Ponavljam: Ništa ne prodajemo", zaključio je Vrdoljak.

"Ova tema je uistinu tema na život i smrt Hrvatske"

Za nevladine udruge prijedlog je pokušaj diverzije sustava javnog upravljanja u Hrvatskoj.

"Njegova glavna poluga moći je propisivanje da za velike investitore ne važe procedure i rokovi koji važe za sve druge", rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

"Ova tema je uistinu tema na život i smrt Hrvatske. Zakon s ovako potencijalno devastirajućim učinkom kako na prirodni okoliš, kulturnu baštinu, tako i na socijalnu i poduzetničku sliku Hrvatske, uistinu nikad nije bilo", istaknuo je Hrvoje Hrabak iz Udruženja hrvatskih arhitekata.

"Kada smo mislili da nije moguće ići dublje i gore nego što je činila HDZ-ova vlast s donošenjem Zakona o golfu, ova nova vlast nam poručuje da je to dno moguće probiti i to drastično", nadovezao se Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Povlačenje prijedloga traže i u SSSH, dok Ozren Matijašević iz HUS-a predlaže doradu na način da konačne odluke donosi Sabor dvotrećinskom većinom, a nakon pozitivnog mišljenja DORH-a o pojedinom projektu. "Na najbolji način će se onda onemogućiti pljačka i grabež", smatra Matijašević.


Pomalo neočekivano, podrška Vladinom prijedlogu stigla je od HDZ-ovog Domagoja Ivana Miloševića koji smatra da će to velikim ulagačima omogućiti brzo rješavanje dokumentacije i novozapošljavanje. "Odnekud moramo početi. Mislim da je ovaj zakon dobar korak, ali, naglašavam, bez prodaje bilo kakvih prirodnih bogatstava", kaže Milošević.

Milanović: Rušit ćemo barijere

Da je ideja zakona upravo olakšati ulaganja, u Saboru je ponovio i premijer Milanović. "Zato ćemo, da, rušiti određene barijere da nam sutra opet ti isti koji na sada kritiziraju da nema investicija. Ni to nije jamstvo investicija, ali je pretpostavka. Jamstvo je stabilna, uređena država, da ne varate, da se u javnim poduzećima ne otuđuju milijuni eura, a nekad su se otuđivala", poručio je premijer Milanović.

Pročitajte više