Guja u njedrima: Povezan je s napadom u Tunisu, no već 15 godina ubire socijalne naknade u Engleskoj

Screenshot: YouTube

JEDAN od vođa terorističke skupine koja stoji iza napada u tuniškom turističkom resortu navodno živi u Engleskoj, uživa u socijalnim naknadama i već 15 godina izbjegava deportaciju, piše Daily mail.

Gorljivi propovjednik džihada Hani al-Siabi, koji je terorističke napade u Londonu 2005. nazvao "velikom pobjedom", jedan je od glavnih islamističkih fanatika za kojeg se vjeruje da je regrutirao i trenirao tuniškog napadača Seifeddinea Rezguia.

Godinama izbjegava deportaciju i prima socijalne naknade

Bez obzira na to, piše inozemni portal, on godišnje prima 50.000 funti socijalnih naknada te sa ženom i petero djece živi u kući vrijednoj milijun funti u zapadnom Londonu. Zakoni o ljudskim pravima spriječavaju vlasti da ga deportiraju.

Nekoliko dana nakon masakra u Tunisu novinari Daily maila pronašli su al-Sibaija tijekom lagane šetnje u blizini njegovog doma. Na pitanje kako može opravdati "mužnju države" na tako dugačak period, al-Siabi, koji je ujedno pod istragom zbog sumnje u pronevjeru i kršenje zakona što se tiče socijalnih naknada, rekao je "pitajte Davida Camerona, a ne mene".

54-godišnji al-Siabi više je puta povezivan s Mohammedom Emwazijem, poznatijem po imenu Jihadi John, a pogotovo po svojim brutalnim smaknućima za Islamsku državu.

Keith Vaz, predsjetavatelj odbora unutarnjih poslova više je puta pisao državnoj tajnici Theresi May, zahtijevajući objašnjenje na pitanje zašto je al-Sibai i dalje u zemlji.


Vlada ga ne uspijeva odstraniti iz zemlje

"Nevjerojatno je da vlada pokušava ali ne uspijeva odstraniti osobu koja je opasno povezana s terorizom iz zemlje. Način na koji konstantno izmiče deportaciji jako nas brine", rekao je.

Teroristički napad u Tunisu povezan je s ekstremističkim islamistima u Velikoj Britaniji. Tunišku terorističku skupinu Ansar al-Sharia, za koju se vjeruje da je regrutirala napadača, osnovao je i vodi ekstremist Saifallah Ben Hassine, koji je postao podanik propovjednika Abe Quatade u Londonu kasnih 90'.

Za Bena Hassinea, koji je navodno sudjelovao u planiranju napada iz svoje baze u Libiji također se vjeruje da je imao ključnu ulogu u dogovaranju masakra 11.rujna. Al-Sibai zapravo je vrlo blizak suradnik te skupine, a opisivan je kao jedan od glavnih utjecajnih ljudi na Ansara al-Shariju, a također ga se spominje i kao kontakt sa gore spomenutim Benom Hassineom.

Pročitajte više