Gušenje medijskih sloboda u Hrvatskoj: "Platili smo reket od 30.000 kuna samo zato što pišemo istinu!"



"ONAKO KAKO JE", slogan je požeškog portala 034portal.hr, kojeg su 2011. godine zajedno pokrenuli Mario Nakić i Vjeran Blašković sa samo jednim ciljem - pisanja vijesti i pružanja brze, istinite i točne informacije svojim čitateljima. Nešto manje od dvije godine kasnije, 034portal izrastao je u vodeći portal na području Požeško-slavonske županije kojega svaki dan čita 15.000 čitatelja, a zapošljava svega troje ljudi i nekoliko vanjskih suradnika. I tu za njih počinju problemi.

Anonimna prijava USKOK-u: "Gomila čistih laži i kleveta"

Krajem kolovoza podnesena je anonimna prijava USKOK-u u kojoj se navodi kako je Vjeran Blašković, čiji je obrt ujedno i izdavač 034portala, svu imovinu stekao prijevarom, iznajmio prostor na crno te odbijao platiti PDV...

"U toj prijavi nalazi se gomila čistih laži i kleveta na moj račun, poput onih da sam na crno prodavao oglase i prevario svoje suradnike. Prema prijavi ispada da sam obični kriminalac", ispričao nam je Blašković. 6. rujna "na vrata redakcije" potaknuta ananimnom prijavom pokucala je porezna inspekcija odnoseći registratore portala za 2011. i 2012. godinu.

Radna inspekcija htjela ugasiti portal

Svega tjedan dana kasnije - novi šok. U redakciju dolazi radna inspekcija iz Osijeka. Da stvar bude gora, u redakciji se nalazio Domagoj Katić, koji s portalom surađuje preko ugovora o autorskom djelu te za portal šalje priče i fotografije. Toga je dana, 13. rujna, u redakciju došao kako bi prebacio materijal s fotografijama.

Ono što je važno napomenuti jest da Katić nije zaposlenik 034portala, već povremeno dolazi u redakciju, kada ima neku priču ili fotografije za novinare. S vlasnicima se dogovorio za plaćanje putem autorskog ugovora jer je to objema stranama odgovaralo. Radna inspekcija u tome je otkrila "veliki problem".

U zapisniku osporavaju pravo da Katića uposle temeljem ugovora o djelu pozivajući se na Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima "u kojem se u bitnome navodi da nisu predmetom autorskog prava dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija".

"Fotografije i vijesti su autorsko djelo. Niti jedan zakon u Hrvatskoj ne propisuje da autorsko-ugovorni odnos mora biti radni odnos", podvlači Blašković.

"Otkupnina grijeha" u iznosu od 30.000 kuna

Deset dana kasnije, 24. rujna, Blašković odlazi u Osijek u inspektorat gdje dobiva "usmeno rješenje" da ukoliko u roku od dva dana ne prijavi Katića u stalni radni odnos i plati plati "otkupninu svojih grijeha" u iznosu od 30.000 kuna, zapečatit će mu redakciju i zabraniti djelatnost!

"Prijavio sam Katića kao zaposlenika i odmah posudio tih 30.000 kuna i uplatio u državni proračun, inače bih riskirao da ugase i cenzuriraju lokalni medij. Morao sam posuditi taj novac i smatram da se ovdje radi o svojevrsnom reketu", ispričao je Blašković dodajući kako su ugovori o autorskom djelu praksa u mnogim hrvatskim redakcijama.

U pokušaju da nastavi s radom portala bez plaćanja "otkupnine grijeha", Blašković se dosjetio da bi mogao pisati iz parka jer, kako kaže, nitko mu ne može zabraniti da piše, ako želi, i iz Bangladeša. Ipak, ta ideja ubrzo je splasnula kada je doznao da bi mu inspektorat moglao pokucati i na vrata vlastite kuće ili kazniti za obavljanje neregistrirane djelatnosti. Za pomoć se portal obratio i Hrvatskom novinarskom društvu.

Požega u strahu od "lokalnog šerifa"

"U Požegi je teško pronaći pomoć jer vlada strah. Stoga sam bio prisiljen potražiti pravnu pomoć izvan Požege", priča vlasnik portala.

Tko je i zašto pokrenuo ovu lavinu inspekcija protiv portala, nije poznato. Blašković ima svoje sumnje, ali ne želi javno imenovati osobu i njeno okruženje koje se svim silama trudi "srušiti" požeški portal.

"Zbog svega što se događalo i što znam iz desetogodišnjeg rada u novinarstvu u Požegi, takvu stvar može namjestiti samo netko iz politike ili blizak politici. Takve stvari s anonimkama su uobičajena stvar u našem gradu. Pretpostavlja se tko ih sve piše, za neke se zna tko je naredio da se napišu, a u slučaju portala, kada  pratimo trag interesa, ima samo jedan zaključak", kaže na kraju Blašković.

Pročitajte više