HDZ: Vladi uopće nije stalo do HEP-a, ona je kriva za gubitak opskrbe državne uprave HEP-ovom strujom

Foto: Arhiva

HRVATSKA demokratska zajednica priopćila je kako za gubitak natječaja za opskrbu električnom energijom u tijelima državne uprave - ministarstvima i uredima za što je posao dobila slovenska tvrtka GEN-I , potpunu odgovornost snosi Vlada i kao vlasnik Hrvatske elektroprivrede, a potom i kao kupac.

"Nakon ove odluke, potpuno je jasno koliko je štetno i nepotrebno bilo drastično povećanje cijene električne energije na koje je HEP praktično bio natjeran od strane Vlade", poručuju iz HDZ-a.

Naglašavaju kako je tim povećanjem od više od 20 posto učinjen veliki udarac na standard građana, povećani su troškovi poslovanja hrvatskom gospodarstvu, ali i HEP su učinili dodatno nekonkurentnim za tržišnu utakmicu.

Iako se to povećanje pravdalo potrebom za investicijama u elektroenergetski sektor, u HEP-u se, ističu, nije dogodila ni jedna značajnija investicija.

"Nakon što će Vlada ovom odlukom umanjiti prihod HEP-u za više od 100 milijuna kuna, postavlja se pitanje koja je stvarna namjera Vlade u pogledu njegove budućnosti. Izostanak investicija, neprovođenje restrukturiranja i stalno političko kadroviranje vodi Hrvatsku elektroprivredu u propast.

Ovom odlukom Vlada ne samo da slabi i destabilizira HEP, već i ugrožava stabilnost elektroenergetskog sustava RH, s obzirom na to da se gubitkom kupaca HEP-u oduzimaju prihodi, a time i sposobnost financiranja, održavanja i investicija.

Stoga je šokantna indolencija kojom se Vlada RH odnosi prema ovom događaju, a dobiva se i dojam da ni premijera ni ministre ova tema ne zanima", poručili su iz HDZ-a.

Pročitajte više