HDZ bi lažima mijenjao i noviju povijest: "U Vukovaru nikad nije ni bilo ćiriličnih ploča"

Foto: Goran Ferbezar / Pixsell, Hina

ĆIRILIČNE ploče nikad nisu bile ni postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima u Vukovaru, tvrdi HDZ u današnjem priopćenju za medije koje potpisuje njihov glasnogovornik, inače bivši novinar HRT-a, Ivan Jabuka.

"Dio dežurnih aktivista - u suglasju s dijelom vladajuće koalicije, Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom - uzima si pravo u orkestriranoj kampanji svjesno lagati da su u Vukovaru 'ukinute dvojezične ploče', premda nikada nisu niti bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima. A svatko dobronamjeran, pogledom u Statut Grada Vukovara može lako uvidjeti da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala - poput, primjerice, dobivanja svakoga službenoga gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu", navodi u svom priopćenju HDZ, pokušavajući javnost uvjeriti da su prava srpske manjine u Vukovaru zapravo - povećana.

U HDZ-u ili imaju izrazito kratko pamćenje, ili (što se čini dosta vjerojatnije) žele prekrojiti recentnu povijest. Notorna je laž da ćirilične table na gradskim institucijama u Vukovaru "nikada nisu bile niti postavljene". Jedva je, podsjetimo, prošlo dvije godine otkad su prosvjednici u organizaciji tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara čekićima razbijali dvojezične ploče na zgradi policije i Porezne uprave, zbog čega je na ulicama Vukovara danima bila i interventna policija.



Pupovac najveći neprijatelj

I ostatak priopćenja HDZ-a u istom je tonu, s poprilično očitom namjerom zaoštravanja odnosa sa Srbijom i dodatnim rasplamsavanjem ponovo probuđene mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. Žestoko se tako HDZ okomio na dežurnog hrvatskog Srbina Pupovca, kojeg optužuju si "uzima za pravo manipulativno spominjati Jasenovac u raspravi o Statutu Grada Vukovara" i "u suglasju sa službenim Beogradom u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati hašku oslobađajuću presudu za Oluju".

Ovim se dijelom priopćenja HDZ referira na tjednik Novosti kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće čiji je Pupovac predsjednik, a koji je nedavno, podsjećamo, među nacionalistima podigao popriličnu buru satiričkom obradom hrvatske himne pod nazivom "Lijepa naša haubico". Druga optužba, da su Novosti svojim tekstovima osporavale "hašku oslobađajuću presudu za Oluju" (a zapravo presudu Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku) je, pak, notorna laž izazvana činjenicom da nacionalistička desnica nikako ne može progutati povremene podsjetnike da su za vrijeme Oluje i nakon nje počinjeni brojni ratni zločini za koje gotovo nitko nije odgovarao.

Osim Pupovca, HDZ proziva i premijera Srbije Aleksandra Vučića (inače bivšeg visokog funkcionera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja), te njegovog ministra rada Aleksandra Vulina, u hrvatskoj javnosti vjerojatno najpoznatijih po tome što su i sami jedva dočekali da svojim izjavama dodatno podignu tenzije između Hrvata i Srba. HDZ međutim opet odlazi i korak dalje pa poručuje da se službeni Vukovar "i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, ali i svim građanima Republike Hrvatske nametati vlastita politička stajališta".

Zavjera Zagreb-Beograd?!

Štoviše, HDZ - u maniri paranoičnih internetskih teoretičara zavjere - optužuje "dio aktualne vladajuće koalicije" da si "u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom uzimaju za pravo 'presuđivati' da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe".

Radi se zapravo o osvrtu na izjave ministra uprave Arsena Bauka, koji je u više navrata vrlo jasno ponovio da za sada još ne može procjenjivati je li odluka vukovarskog Gradskog vijeća u skladu s Ustavom i važećim zakonima ili nije, ali je i naglasio da će, ukoliko pravni eksperti pokažu da se doista radi o kršenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, njegovo ministarstvo, u skladu sa svojim ovlastima, tražiti da se predmetna odluka ukine.

HDZ predvođen wanna-be kancelarom Tomislavom Karamarkom, međutim, ne dopušta da gole činjenice stoje na putu širenje nacionalističke paranoje, pa priopćenje zaključuje sljedećom tvrdnjom:

"Medijsko podmetanje da je u Vukovaru 'ukinuta ćirilica' ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamjernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom 'Hrvatska zabranila sjećanje na Srbe'. No očito nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi grad slučaj, a od Republike Hrvatske slučajnu državu. Hrvatska demokratska zajednica na to nikada neće pristati".

I Europska komisija poziva na poštivanje prava manjina

Ne zabrinjava ih pritom ni reakcija Europske komisije, čiji je glasnogovornik Christian Wigand vrlo jasno poručio da su dvojezični natpisi i manjinski jezici u isključivoj nadležnosti zakonodavstva svake pojedine članice Europske unije, ali i da je Komisija isto tako "uvjerena da će hrvatske vlasti ispuniti nacionalne i međunarodne obveze, osobito Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina i Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koje je Hrvatska ratificirala".

"Poštivanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije", poručio je glasnogovornik Europske komisije.

Pročitajte više