HDZ i SDP mogu zajedno slaviti, pored njih nema ni desnice, ni ljevice u Splitu

Foto: Duje Klarić/Cropix

IVO BALDASAR i Vjeko Ivanišević, dva ljuta takmaca za šefovsku stolicu u splitskoj Banovini, popili su jutros kavu na Rivi. SDP-ovac i HDZ-ovac slažu se gotovo oko svega pa je diskusija protekla u prijateljskom tonu. Novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar poručio je još jednom da HDZ nije poražen.

Kapitalan uspjeh: Desnica u Splitu mimo HDZ-a ne postoji

Zapravo, kad se malo bolje pogleda, ne da nije poražen, stranka Tomislava Karamarka bilježi svoje zvjezdane trenutke u Splitu. Pored HDZ-a i njegovog državotvornog bloka nikakva desnica praktično ne postoji. Sve pravaške opcije došle su pod skute HDZ-a, najviđeniji prvaci desničarske scene poput Ljubice Vrdoljak i Hrvoja Marušića dobili su člansku iskaznicu, demokršćani su u svoj tabor prigrlili i HSS, HSLS, Dodigov minorni HDS i penzionere iz BUZ-a.

Kerum sada može konačno glumiti Tita i pokret nesvrstanih

Van bloka ostao je tek Kerum, no njegov značaj uvelike je oslabljen lošim izbornim rezultatima. Sad konačno može zaglumiti druga Tita i pokret nesvrstanih. Na HDZ-ovce je još uvijek ljutit, a sa SDP-ovcima je uvijek imao vrlo kvalitetan odnos, još od vremena zajedničke trgovine šećerom s početka Domovinskog rata. Sada u biti može kako hoće, s tim da mu je pametnije biti u dobre s onim tko je na vlasti.  

U Vijeću su mogli biti i Bilač i Zaninović

Ovi izbori su pokazali da su stranke i pojedinci s desnice mogli naštetiti HDZ-u i njegovom bloku jedino udruživanjem. Hrvoje Tomasović iz HDSSD-a navodno je nudio kandidaturu gradonačelnice Sanji Bilač, ali ona na to nije pristala već je na izbore išla sama sa svojom listom. Suradnja se nudila i Tomislavu Zaninoviću s Bačvica, no ni on nije bio od volje. Kada se zbroje njihovi pojedinačni glasovi, ispada da bi u Gradskom vijeću imali dva, možda čak i tri mjesta. U samostalnom nastupu, nitko nije prošao.

Markovina se povukao, Drugo lice Splita odbilo poziv don Ivana Grubišića

S druge strane, SDP-ovci također mogu slaviti. I pobjedu i čišćenje takmaca s ljevice. Dragan Markovina nenadano je povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika svega par sati nakon što su njegovi aktivisti s krajnjim naporom prikupili potreban broj potpisa. Svojima je kazao da je problem ispao s adresom prebivališta, no Index je u Izbornom povjerenstvu doznao da takvo što uopće nije konstatirano, već je Markovina sam povukao kandidaturu.

Nije tajna, tih par tisuća glasova koje je Markovina mogao dobiti, mogli su značiti Baldasaru presudnu razliku između drugog kruga i neslavnog završetka kampanje. Markovina se na kraju povukao i time dva tjedna uoči izbora poslao poruku koja se zasigurno odrazila i na slabiji izborni rezultat od očekivanog.

Nejasno je i zbog čega su Markovina i njegovi s liste Drugo lice Splita ostali gluhi na ponudu don Ivana Grubišića da im se pridruže. Da su pristali, ostvario bi se sinergijski učinak i okupljanje lijevo orijentirano biračkog tijela razočaranog SDP-om koji želi spomenik Tuđmanu, HOS-u, križ na Marjanu. U Vijeće bi ušao Markovina, možda još poneko. Ovako ništa.

I tako. Kad Baldasar kaže da HDZ nije poražen, kaže tek dio istine. 

Pročitajte više