HDZ napao Milanovića: Demantirao je sam sebe i sve koji su nas optuživali da stojimo iza šatora

Foto: FAH

"TAJ SASTANAK je bio nužan i šteta je da se nije dogodio davno prije", rekao je Gordan Jandroković, kojeg je HDZ isturio da na press konferenciji komentira sastanak Zorana Milanovića s liderima šatoraša.

"U ime HDZ-a mogu izraziti zadovoljstvo današnjim sastankom i početkom razgovora. Iz sadržaja tog razgovora potpuno je jasno da je on bio nužan i velika je šteta da se on nije dogodio davno prije", izjavio je Jandroković novinarima ispred središnice HDZ-a.

Predstavnici šatoraša su, po njegovim su riječima, vrlo dobro artikulirali svoje stavove, zahtjeve, potrebe pa i frustracije. "Očito je da se samo kroz dijalog s predstavnicima državnih institucija ti problemi i ta otvorena pitanja mogu riješiti", ustvrdio je Jandroković.

"Milanović demantirao sam sebe"

Posebno je važno, kaže Jandroković, to što je tijekom sastanka predsjednik vlade kazao kako ratni veterani nisu politikanti niti da tu ima stranačke politike.

"Dakle demantirao je sam sebe, demantirao je prvu potpredsjednicu gospođu Pusić, gospodina Stazića, Peđu Grbina, ministra Matića, sve one koji su u zadnjih nekoliko dana neprimjereno, vrlo agresivno i grubo optuživali HDZ da stoji iza prosvjeda. Dakle danas je izravno predsjednik vlade demantirao sve to i ustvari potvrdio da HDZ nema nikakve veze s tim prosvjedom", rekao je Jandroković.


Na pitanje očekuje li HDZ da se prosvjed u Savskoj okonča i da se šator makne Jandroković je uzvratio: "Vidjeli smo u ovih zadnjih nekoliko dana koliko je tu bilo emocija. U interesu svih nas, svih građana RH je da se ta situacija riješi na obostrano zadovoljstvo, odnosno na zadovoljstvo svih građana RH".

Predstavnici šatoraša, mišljenja je Jandroković, danas su postupili vrlo odgovorno. "Nisu došli ni sa kakvim ultimatumima i ovo je bio početak razgovora i dijaloga te se nadam se da će se sve dobro završiti na zadovoljstvo svih nas", poručio je.

Ponovio je i kako je HDZ oduvijek govorio da podržava opravdane zahtjeve hrvatskih ratnih veterana. "Svatko onaj tko je danas slušao što su iznosili predstavnici branitelja, pogotovo gospodin Glogoški i svatko tko je dobronamjeran shvaća da je zaista do tog razgovora trebalo doći i shvaća da su njihovi zahtjevi opravdani. Međutim ponavljali smo i da ne stojimo iza tih prosvjeda", rekao je Jandroković.

Kosor: Šator ostaje do izbora

No, ako se pita Jadranku Kosor, bivšu predsjednicu HDZ-a, šator se iz Savske neće ukloniti prije izbora. Očito je da i ona smatra da postoji veza između šatoraša i njene bivše stranke.


U razgovoru za televiziju N1 Kosor, koja je svojevremeno bila i ministrica branitelja, rekla je kako joj se čini da ono što su Đuro Glogoški i Josip Klemm danas izložili u Vladi nisu pravi razlozi propusta.

Dodala je da je dobro da je sastanak bio javan, ali ističe da i dalje nije jasno koji su zaključci razgovora. "Nabrojano je puno toga s čim sam se i ja susretala. Riječ je o tromosti birokracije, ali za to nije odgovoran ni premijer ni ministar", rekla je Kosor, te istaknula kako je vrlo neobično da šatoraši danas nisu ponovili svoj zahtjev za smjenom Predraga Matića.

"Uvijek se isticao, a sada se od toga odustalo", rekla je Kosor. Ipak, njeno je mišljenje da Matić neće svoj ministarski mandat odraditi do kraja. Smatra da je na rubu pucanja.

"Ono što je vidljivo jest da ministar Matić pokazuje da je na rubu izdržljivosti i vidi se da to teško proživljava", rekla je Kosor.

Vidović: Milanović je pokazao da vodi brigu o svakom čovjeku

Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Franko Vidović (SDP) ocijenio je u ponedjeljak kako je sastanak Zorana Milanovića s prosvjednicima protekao u pozitivnom ozračju, te kako je premijer pokazao da vodi brigu o svakom hrvatskom čovjeku.

"Vrlo je bitno naglasiti da je premijer sa suradnicima pokazao da vodi brigu o svakom hrvatskom čovjeku, da je voljan razgovarati o svakom problemu. I da ova vlast nije ni nenarodna niti izdajnička kao što je neki nazivaju", izjavio je Vidović novinarima u Hrvatskom saboru.

Javnost je, kaže, imala priliku vidjeti zahtjeve prosvjednika i procijeniti jesu li oni bili dovoljno dobar razlog za "ovakav intenzitet prosvjeda". S druge strane, dodaje, očito je da su se razgovori vodili cijelo vrijeme, to se vidjelo iz svega što su rekli ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović te dio prosvjednika.

"Moje je skromno mišljenje da nije bilo razloga za ovakav intenzitet prosvjeda, moglo se o tome razgovarati i prije, vrata svih institucija su bila otvorena svima", odgovara Vidović na pitanje je li se sastanak mogao održati ranije, s obzirom da branitelji u Savskoj 66 prosvjeduju duže od 220 dana.

"Ovo su problemi koji su se mogli riješiti na razini Ministarstva branitelja, u to sam čvrsto uvjeren, a poznajem tu problematiku", kaže SDP-ov zastupnik.

"Prosvjed će trajati dok oni koji su ga organizirali ne ocijene da je vrijeme da se šator razmontira"

Vidović nije komentirao činjenicu da na sastanku premijera i prosvjednika nije spomenuta smjena ministra Matića te da je premijer "morao" spomenuti ustavni braniteljski zakon, zahtjeve na kojima prosvjednici ustraju.

"Na javnosti je da procijeni koliko su zahtjevi prosvjednika bili relevantni. Nema smisla to dalje komentirati. Bolje da svi zajedno spustimo tenzije. Otvoreni su konstruktivni razgovori i volio bih da ide u tom smjeru, radi boljitka mojih suboraca branitelja i cijele države", rekao je Vidović.

Nije želio ulaziti u procjene koliko će prosvjed još trajati i što treba napraviti da se šator u Savskoj konačno razmontira. "Trajat će dok oni koji su organizirali prosvjed ne ocijene da je vrijeme da se šator razmontira", kazao je.

"Mogu samo komentirati ispruženu ruku prema tom dijelu braniteljske populacije i volju da im se iziđe u susret, da se dogovori i da se, na kraju krajeva, napravi sve što je najbolje za hrvatske branitelje", poručio je SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

 
 
 
 

Pročitajte više