HDZ odbacuje optužbe, Šuker tvrdi da je i HDZ imao u planu objavu liste dužnika!

TKO JE kriv za dugogodišnje neplaćanje poreza, komu se gledalo kroz prste i je li bilo dogovora vlasti i dužnika? "Zna se", poručuju vladajući upirući prstom u HDZ. HDZ-ovci optužbe odbacuju. No rasprava o tome ne rješava problem težak više od 51 milijarde kuna, a njegovo rješavanje, tek će pokazati postajemo li uređena zemlja ili ostajemo tapkati na mjestu.

Dalić: Dugovi nisu nastali političkom intervencijom

"Netočno je, makar za ono vrijeme za koje ja odgovaram govoriti da su dugovi nastali političkom intervencijom ili zbog političkih dogovora, a vjerujem da je to bio slučaj i s prethodnim ministrima i s prethodnim Vladama", ističe bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić i dodaje kako tomu u prilog idu poduzete mjere naplate, pokrenuti stečajevi, tvrtke koje više ne postoje.

Šuker: Lista je bila dio i našeg programa

I njezin prethodnik i stranački kolega Ivan Šuker odbacuje optužbe. Napominje da je objava liste dužnika bila dio HDZ-ovog programa

"U programu gospodarskog oporavka je bila inicijativa, ali da se to napravi zajedno s udrugom poslodavaca", pojasnio je Šuker.

"Zašto se skrivalo, zna Šuker!"

No lista nije napravljena, nego se, ustraje šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, pojedincima povezanima s tadašnjom Vladom gledalo kroz prste.

"Ja samo baratam s činjenicom da je 52 milijardi poreza i javnih davanja bilo onog momenta kada sam ja došla u Poreznu upravu i o tome se nikada nije pričalo javno. Zašto se skrivalo, to zna vjerojatno ministar Šuker. Nisu plaćali poreze i doprinose i to iz razloga što su vjerojatno imali raznorazne sporazume i dogovore baš, eto, s bivšom Vladom", kaže Čavlović Smiljanec.

"Čudi me ping-pong između HDZ-a i Kukuriku koalicije"

Društveno je nepravedno da se obične građane ovrši zbog par stotina kuna duga dok drugima s milijunskim dugovima nije pala dlaka s glave, smatra šef laburista. Nova vlast je rekla da se neće pozivati na pogreške stare, iako se zna tko je najveći krivac, rekao nam je Dragutin Lesar.

"Čak me pomalo čudi da je nastao ping-pong između njih. Naravno da 52 milijarde kuna poreznog duga nisu nastale u šest mjeseci pa vjerojatno niti unatrag osam, nego više godina koliko je trajala ukupna porezna nedisciplina u Hrvatskoj. Bitno je da se stanje počne sređivati, a naravno da najveći krimen nosi HDZ", kaže Lesar.

"Politički miljenici HDZ-a  i SDP-a su bili zaštićeni k'o lički medvjedi"

"Krivi su svi koji su obnašali vlast", poručuje pak šef HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

"Veliki kapitalci, politički miljenici HDZ-a  i SDP-a su bili zaštićeni k'o lički medvjedi, a i s ovom objavom uopće ne sumnjam da će i dalje biti zaštićeni", odrješit je Šišljagić.

Nema veze tko je kriv, problem je ozbiljan

Raspravu tko je kriv, profesor Luka Brkić smatra besplodnom. Naglašava da visina duga ukazuje na ozbiljan problem, no on se može riješiti.

"Iza svakih tih, nazovimo ih propusta ili neplaćanja poreza, uvijek stoji neki drugi parcijalni, politički, pojedinačni, regionalni ili ne znam koji drugi interes. Zbog toga se to događa.Kada imate pravno uređenu zemlju, onda je to, neću reći nemoguće napraviti, ali u bitno manjem iznosu nego što je to karakteristika svih tranzicijskih zemalja", ističe Brkić.

A Brkić se nada da konačno krećemo u tom smjeru pravno uređene zemlje gdje se ovakve stvari više neće događati.

Pročitajte više