HDZ-ovac u Vukovaru osvojio 47 posto glasova, Sabo 36: Ide se u drugi krug

Foto: Facebook

PREMA neslužbenim rezultatima prijevremenih izbora koji su danas održani u Vukovaru, HDZ-ov kandidat Ivan Penava osvojio je 47,44 posto glasova, dok je dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo, kojeg podržava SDP, osvojio 36,43 posto glasova.


Ta dvojica kandidata ulaze u drugi krug izbora, koji će se održati 29 lipnja.

Što se tiče izbora za gradsko vijeće, HDZ i koalicijski partneru su, prema još uvijek neslužbenim informacijama, osvojio većinu od 43,19 posto glasova odnosno 10 vijećnika. Koalicija SDP-a je osvojila 22,35 posto glasova i 5 vijećnika u gradskom vijeću.

SDSS će također imati 5 vijećnika u gradskom vijeću, a u gradsko vijeće bi trebali ući i zastupnici HDSSB-a.

Na izbore je danas izašlo ukupno 50 posto birača, odnosno 13.982 birača.

Vukovarci biraju novo Gradsko vijeće nakon što je Vlada raspustila bivše, većinski HDZ-HSP AS koalicije, zbog neizglasavanja proračuna, a Željka Sabu razriješila dužnosti gradonačelnika.

Sabo je kandidat grupe birača, a ne SDP-a, no ipak ima stranačku podršku. Za novog gradonačelnika natječe se još pet kandidata: HDZ-ove desne koalicije Ivan Penava, bivši SDP-ovac, danas nezavisni Željko Pinjuh, Dragan Crnogorac, Andrej Georgievski i Slavko Mirnić.

Za Gradsko vijeće u utrci je osam koalicijskih lista, među kojima dvije predvode glavna vladajuća i oporbena strana SDP i HDZ te tri liste grupe birača. Prvi put na vukovarske izbore zajedno izlaze tri stranke srpskih predstavnika.

"Ovo je projekt rušenja Želja Sabe"

Nekada SDP-ov, a sada nezavisni kandidat Željko Sabo rekao je da se opet kandidirao za čelno mjesto Vukovara zbog podrške građana.


"Vjerujem u Vukovarce. Za mene je bila najteža odluka da se ponovno kandidiram za gradonačelnika. Zbog svih njih koji su mi prilazili i koji su me bodrili , danas sam nezavisni kandidat za gradonačelnika i na njihovu volju i Božju volju." Ne misli da će se situacija rasplesti u prvom krugu izbora. "Mislim da je ovo nemoguća misija. Apsolutno vam je svima poznato, koji pratite situaciju u Vukovaru, da je gotovo jedinstveno sve ujedinjeno protiv mene. Ovo je projekt rušenja Željka Sabe, ovo nisu izbori" rekao je Sabo.

Prijevremeni izbori i u Slunju, Netretiću, Sunji i Bibinjama

Osim Vukovara i u Slunju građani izlaze na prijevremene izbore za gradonačelnika. U Općini Netretić bira se načelnik općine, a u Sunji se održavaju prijevremeni lokalni izbori za članove Općinskog vijeća, načelnika općine i njegovog zamjenika. Za gradonačelnika Slunja bore se četiri kandidata: Jure Katić (HDZ), Višnja Magdić (HSS), Damir Vuković (SDP) i Josip Gračan, kandidat Grupe birača "Proljeće". Prošle godine izabrani gradonačelnik Slunja Željko Rendulić dao je ostavku pa je Vlada raspisala izbore.

U Općini Netretić prijevremeni izbori raspisani su zbog smrti dugogodišnjeg načelnika Ivice Gračana (HDZ). Kandidati za to mjesto su Marijan Sukanec (HDZ), Mijo Ljubenko (HNS) i Mario Peretić (HSS).

U Općini Sunja održat će se prijevremeni lokalni izbori za članove Općinskog vijeća, načelnika općine i njegovog zamjenika. Građani će se na izborima moći opredijeliti za jednu od šest ponuđenih lista, a kandidirali su se HZ-HSP AS, HSP-HSS, HL, Kandidacijska lista grupe birača, SDSS te SDP-HNS-UDU-HSU. Kandidati za načelnika, odnosno njegovog zamjenika su iz HDZ-a Grga Dragičević i Josip Kozarić, Dalibor Medved (SDP) i Ivan Karanović (HNS), Josip Radman i Karolina Žuna (Grupa birača), te Vitomor Šajnović i Ivan Vidović Mili (HSP). I u Općini Bibinje danas se održavaju izvanredni izbori za načelnika. Jedini kandidat je Bruno Bugarija iz HDZ-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.