HDZ-ovci obećali neviđeni razvoj županiji s rekordnom nezaposlenošću kojom vladaju 20 godina?!

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

HDZ izgleda ne može bez Kundere. U knjizi smijeha i zaborava brisali su se zastranjeli komunistički prvaci, kao što je Karamarko sa zidova počistio slike bivših šefova stranke osim Utemeljitelja, a danas su se HDZ-ovci na konferenciji u Splitu pohvalili kako splitsko-dalmatinsku županiju pod njihovim vodstvom čeka dosad nezabilježen prosperitet i razvoj.

O planu, organizaciji i realizaciji

Misao je lijepo uobličio hrvatski Tom Sawyer Vjeko Ivanišević, kandidat za gradonačelnika Splita, i sam junak romana koje piše njegov budući zamjenik u Banovini Matko Marušić.

Ja sam planer i organizator, a Zlatko Ževrnja, novi župan, sjajan realizator, nije se štedio Ivanišević. 

Ne bi možda bilo loše u ovom trenutku da se podsjetimo kako je od 20 godina postojanja splitsko-dalmatinske županije svih 20 godina vlast u njoj obnašao upravo HDZ te kako je Županija u tom razdoblju s 13 tisuća nezaposlenih skočila na uvjerljivo prvo mjesto po nezaposlenosti u državi s čak 50 tisuća!

Zna li Ivanišević čiji je kandidat?

Ževrnja je danas govorio o privlačenjima, poticajima, poljoprivredi, turizmu, sjetio se čak i galenskog laboratorija koji bi jednog dana trebao prerasti u tvornicu lijekova, za što elaborat postoji već pet godina kao mrtvo slovo na papiru.

Ževrnja priča o ulaganjima i investicijama, koliko ih je privukla RERA, županijska agencija koju je upravo on kao predsjednik Upravnog vijeća vodio?

Ivanišević govori o prosperitetu i razvoju, dosad nezabilježenom. Je li možda zaboravio koju stranku predstavlja? Kada ga čovjek čuje kako govori, pomislio bi da je protukandidat, a ne kandidat HDZ-a.

Što se promijenilo kada HDZ sutra donosi razvoj, a posljednjih 20 godina stagnaciju i propadanje?

U prvoj godini mandata HDZ obećava otvorena vrata, bolju propusnost i skraćivanje čekanja

Pitali smo, danas, stoga Ivaniševića i Ževrnju što građani mogu očekivati da će konkretno napraviti u prvoj godini mandata na čelu Grada Splita i Županije.

Osim općenitih crta, otvorenih vrata, bolje propusnosti, skraćivanja čekanja i takvih tehnikalija, nismo čuli ništa konkretno. I nije neko iznenađenje. Nažalost, takvim načinom promišljanja ne može se premostiti ta golema diskrepancija između obećanog prosperiteta i porazne realnosti dva desetljeća HDZ-ove vlasti u županiji.

Još nešto, Vjeko govori o otvorenim vratima, a vrata je već zatvorio Društvu Marjan koje je tražilo da svi kandidati za gradonačelnika potpišu kodeks o odnosu prema najvrjednijoj splitskoj prirodnoj baštini. Ništa Vjeko nije potpisao, a kako znamo na Marjanu je podigao i bespravni zid.

Suvereno i suvremeno: 1941. referentna godina izbora 2013. u Splitu

Ivanišević je danas pozvao protukandidata Baldasara da se ne vraća u 41. Zato jer mu je ovaj već rekao da nas neki ljudi uokolo Ivaniševića vraćaju u 41. Četr'estprva je, eto, tako postala referentna godina izbora 2013. godine u Splitu.

Ne samo da su se na nju skoncentrirali i SDP i HDZ, nego i hrvatski birači koji i dalje biraju ovisno o tome je li iznad imena petokraka ili križ. Otprilike, kao kada se hoda po groblju.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više