HDZ podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti objave Registra branitelja, Matić odgovara: Oni žive u paralelnom svemiru

Screenshot: Registar branitelja

HDZ ĆE do kraja dana podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima branitelja koji je krajem prošle godine omogućio objavu Registra branitelja. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić rekao je da je zahtjev potpisala trećina HDZ-ovih saborskih zastupnika.

"Kao predsjednik Odbora za veterane učestalo dobivam dopise koji govore o problemima koji tište naše branitelje, koji nisu željeli da budu objavljeni, koji nisu željeli da njihova imena budu u tom Registru, koji su željeli iskoristiti ustavno pravo kako bi mogli i bezbrižno raditi, a i putovati bezbrižno", istaknuo je Đakić.

Bivši ministar branitelja Tomislav Ivić ističe kako su njihovi argumenti dovoljno jaki. I njemu se neprestano javljaju branitelji.

"S tezama da će im biti znatno ograničeno putovanje izvan Republike Hrvatske, da se dovodi u pitanje njihova sigurnost, posebice branitelja koji žive izvan Republike Hrvatske. Nemali broj branitelji živi u susjednoj Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, naravno ima i branitelja koji žive u Republici Srbiji. Možete misliti što znači objava podataka o njihovom raznom putu za sve one koji žive izvan Republike Hrvatske", kazao je Ivić.

Podsjetimo, zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić podnijela je već u ime jednog hrvatskog branitelja zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji temeljem kojeg je objavljen Registar branitelja.

Matić: HDZ živi u paralelnom svemiru


Ministar branitelja Predrag Matić Fred komentirao je najavu HDZ-a da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti objave Registra branitelja.

"Više sam puta rekao da, za razliku od HDZ-ovih zastupnika, živimo u paralelnom svemiru. Tvrdim da još nisam susreo niti jednog hrvatskog branitelja koji bi bio protiv objave Registra dok oni susreću samo one koji su protiv objave Registra", rekao je Matić. Podsjeća da je Ministarstvo branitelja objavilo Registar nakon konzultacija sa svim relevantnim institucijama - tajnim službama, Agencijom za zaštitu podataka, Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova koji su dali sve suglasnosti.

 "Ako podnose ustavnu tužbu - dapače. Poručujem i njima da se hrvatski branitelji, a i ova Vlada jako zalažu za pravnu državu, a pravna država podrazumijeva i mogućnost podnošenja tužbi za razne stvari", zaključio je ministar Matić.

Pročitajte više