HDZ protiv imenovanja Mirjane Rakić u Vijeće za elektroničke medije jer je Tuđmana nazvala ratnim zločincem

Screenshot: HTV

NAKON što su se imenovanju HTV-ove novinarke i urednice Mirjane Rakić za članicu i predsjednicu Vijeća za elektroničke medije jučer usprotivili na Odboru za medije, HDZ-ovci su isti stav zauzeli i večeras na plenarnoj saborskoj sjednici, neprihvatljivim ocjenjujući da se na tu dužnost imenuje osoba koja je prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, kako kažu, nazvala ratnim zločincem.

U raspravi o prijedlogu Odluke o razrješenju člana i predsjednika Vijeća Zdenka Ljevaka, na njegov zahtjev, te imenovanje Mirjane Rakić na njegovo mjesto, Jasen Mesić (HDZ) podsjetio je kako je Ljevak ostavku na tu dužnost dao još prije četiri mjeseca. Upitao je zašto se na njegovo mjesto, nakon natječaja na koji se javilo 19 kandidata, umjesto mlađih osoba predlaže imenovanje osobe koja je, kaže, od 1. siječnja u mirovini.

"Zašto se u natječaju ne inzistira da član Vijeća ima visoku stručnu spremu. Ima li Rakić VSS i nisu li neki magistri znanosti, koji su se javili na natječaj, bolji kandidati", upitao je Mesić.

Podsjetio je i da su u Vijeću prošli put imenovali osobu, predsjednicu Upravnog vijeća Hine Gordanu Simonović, za koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je u sukobu interesa, budući da je istovremeno bila u Upravnom vijeću Hine i Vijeću, što nije smjela biti.

A sada se, naglasio je, u Vijeće predlaže imenovati osobu koja je, po informacijama HDZ-a, rekla da je predsjednik Tuđman ratni zločinac. "I takvu osobu bi trebali imenovati članicom i predsjednicom Vijeća, nezavisnog regulatornog tijela koje će nadzirati sve televizijske i radijske postaje i sve neprofitne medije u Hrvatskoj", istaknuo je Mesić, dodavši da HDZ neće prihvatiti imenovanje Rakić.

Na njegov upit ima li Rakić visoku stručnu spremu odgovorio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, navodeći da ona ima zvanje diplomiranog politologa.

Zastupnici su raspravili i prijedlog izmjena Odluke o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa. Taj je prijedlog predstavio ministar uprave, rekavši kako je temelj za donošenje te odluke novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa po kojem dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova i nadzornih odbora izvanproračunskih fondova.

Dužnosnici mogu biti članovi najviše do dva upravna vijeća i nadzorna odbora trgovačkih društava, ustanova i izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili jedinica lokalne ili regionalne samouprave.

Bauk je istaknuo da se prijedlogom želi uskladiti popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa s izmjenama propisa.

Najavljujući kako HDZ neće podržati tu odluku, Jasen Mesić je upitao zašto na popis pravnih osoba od posebnog interesa za državu nije uvršten Imunološki zavod, ali i pohvalio što je na popis stavljena Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Zapitao se i po kojoj su logici na taj popis stavljeni neki instituti, a ne i muzeji kojima je država osnivač. "Zašto je na popisu Institut za arheologiju, a arheološki muzeji u Splitu i Puli nisu", upitao je.

Sabor je završio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja sutra.

Pročitajte više