HDZ traži Baldasarovu ostavku: Valleus ponudio isti iznos iz studije isplativosti plodouživanja?!


HDZ JE danas zatražio ostavku splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, i to nakon otkrića da su podaci korišteni u studiji isplativosti plodouživanja Turističke palače identični ponudi pobjednika natječaja, tvrtke Valleus, iza koje stoji Stipe Mađor, direktor SD Printa u predstečajnoj nagodbi, donatora SDP-ove kampanje iz 2013. godine.

Sučić: Kako je moguće da je Valleus ponudio iznose iz studije?

Truda si je dao Duje Sučić, gradski vijećnik i član Odbora za financije Grada Splita. Malo je množio, malo pretvarao eure u kune. Rezultat je bio šokantan. Vallues je u dlaku ponudio isti iznos s kojim je u studiji izrađenoj u kolovozu baratao i Željko Mateljak, član SDP-a, profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu, kojeg je Baldasar instalirao na čelo Nadzornog odbora novoosnovane gradske turističke agencije Spalatum DMC.

"Studija nije bila dio natječajne dokumentacije. Naručio ju je Grad Split za odluku o modelu upravljanja palačom. Zaključak je bio da je plodouživanje financijski isplativije za Grad Split, nego samostalna investicija i održavanje. Tako je navedeno da je mjesečni prihod Grada od naknade za plodouživanje 216.996,51 kuna te da je prihod Grada za 30 godina 78.118.742,66 kune. U zapisniku o javnom otvaranju ponuda stoji da je Valleus ponudio mjesečnu naknadu od 28.505,00 eura i 30-godišnju naknadu od 10.261.800,00 eura. Kada se to pomnoži sa srednjim tečajem HNB-a u kolovozu od 7.612577 kuna, dobijemo točno iznose iz studije. Dakle, 28.505 eura ili 216.996,51 kune, odnosno, 10.261.800 eura ili 78.118.742,66 kuna. Kako je moguće da je Valleus ponudio točno iznose iz studije?", zapitao se Sučić. 

Škorić: Baldasare, odlazi

Predsjednik splitskog HDZ-a smatra da bi ovaj dokaz trebao privući pažnju tijela koja se već bave Baldasarom, Mađorom i natječajem koji se namješta za partijskog donatora. Kao što je poznato, USKOK je preuzeo Baldasara, a prošli su tjedan izuzeli svu dokumentaciju oko natječaja. Nema sumnje, da će i ovo otkriće HDZ-a pomoći u rasvjetljavanju okolnosti i utvrđivanju objektivne odgovornosti.

"Baldasar mora dati ostavku jer je potpuno raskrinkan njegov naivni plan za namještanje natječaja svom donatoru iz kampanje 2013. godine. Ovim je nastavljen sramotan niz SDP-ovih dužnosnika u sukobu sa zakonom, poput Lovrić Merzel i Sabe. SDP je u potpunosti izgubio vjerodostojnost i kredibilitet, nakon ovoga nezamislivo nam je da Baldasar i dalje obnaša svoju dužnost. Jeftino i prozirno naručena studija trebala je opravdati model plodouživanja, a da je cijela stvar bila dogovorena pokazuju i identični podaci sa ponudom Valleusa. To je nezamislivo i skandalozno, pristup privilegiranim informacijama ustupljen je samo jednom sudioniku natječaja koji je tako stavljen u privilegirani položaj. Možemo izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje o zloupotrebi položaja i ovlasti kod gradonačelnika i njegovih službi jer su koristeći novac Grada Splita naručili i platili studiju koja je omogućila Valleusu pobjedu na natječaju koji se nakon ovakvih saznanja može samo poništiti", zaključio je Škorić.

 

Pročitajte više