HDZ u Saboru tražio stanku zbog premijerovog brata: "Istražite afere Krešimira Milanovića"

Foto: FAH

SABORSKO zasjedanje i u utorak je započelo stankama na zahtjev nekoliko klubova.


Nezavisni Mladen Novak upozorio je na podkapacitiranost Jedinstvenog tijela za vještačenje u okviru Zavoda za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

"Ljudi mjesecima čekaju poziv na vještačenje, a u međuvremenu im se obustavlja isplata prava stečenih na temelju starih rješenja o invaliditetu, od uvećanog doplatka za djecu do prava na skraćeno radno vrijeme", naveo je Novak.

Podsjetio je da je to tijelo osnovano zakonom iz srpnja prošle godine te ustvrdio da je resorni ministar Mirando Mrsić kasnio s donošenjem nužnih podzakonskih akata te da je natječaj za zapošljavanje stručnjaka u Jedinstvenom tijelu za vještačenje raspisan tek u svibnju ove godine.

Ignoriranje problema s Royal osiguranjem

U međuvremenu, tom je tijelu stiglo više desetaka tisuća predmeta koji su na čekanju. "Ovako ne možemo osigurati temeljna prava iz zakona za te ljude, od kojih većina živi na rubu siromaštva i svaka im je kuna važna", upozorio je Novak.

Damir Kajin zatražio je da Vlada i Sabor riješe pitanje umirovljenika koji su staž dokupili u propalom Royal osiguranju.

"Umirovljenici su tamo štedjeli, a već 14 mjeseci ne isplaćuju im se dodaci na mirovinu između 300 i 1450 kuna. Taj problem nepotrebno se ignorira čak i u Saboru", ustvrdio je Kajin, upozorivši da su staž mnogih među tim osiguranicima dokupile upravo javne tvrtke.

Uvjeren je da bi situacija s Royalom mogla značiti potpunu propast instituta dokupa mirovina.

HDZ: Istražite Milanovićevog brata

Nakon stanke na zahtjev dvaju klubova, Sabor je počeo raspravu o konačnom prijedlogu novog zakona o ugostiteljstvu, no rasprava prekinuta još jednom stankom, na zahtjev Kluba HDZ-a, koji se želi očitovati o prijetnjama pojedinim dužnosnicima i saborskim zastupnicima o kojima pišu mediji.

Radi se o slučaju navodnih prijetnji koje je primila Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić. Ona tvrdi da je trpjela brojne pritiske, između ostalog i od strane premijerovog brata Krešimira Milanovića. HDZ-ovci traže da se te optužbe istraže.

"Prošli tjedan Mirela Holy upozorila je na prijetnje koje su joj upućene zbog svega što je govorila o istraživanju ugljikovodika. Slavko Linić upozorava da premijerov brat obilazi Poreznu upravu, a sad i ravnateljica Državnog arhiva kaže da prima prijetnje jer nastoji poslovati sukladno zakonu", kaže HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić.

"I Holy je rekla da je Milanovićev brat posjećivao ministarstvo, a na isto ukazuju Linić i Vlatka Lemić. Pozivamo institucije da to istraže. HDZ je imao snage provesti istrage i pokrenuti postupke prema bivšem premijeru, pa neka se sada pokrenu i istrage prema bratu Zorana Milanovića".

"HDZ je o tome govorio prije nekoliko mjeseci, tada je pozvao nadležne državne institucije da istraže što se događa, jer u svim tim primjerima se pojavljuje ime premijerova brata", rekao je HDZ-ov zastupnik.

Zamislite, rekao je kolegama, da se to dogodilo s nečijim drugim bratom, nekog od nas ili nekog drugog dužnosnika koji može imati vaninstitucionalni utjecaj na neke stvari, zaključio je Mesić.

 
 
 

Pročitajte više