HGK: Deficit smanjen zbog metodologije i većih proračunski prihoda, a ne ušteda

Foto: Hina/HGK

NA STRANICAMA Hrvatske gospodarske komore objavljen je komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića koji tvrdi da podaci o smanjenju deficita u državnom proračunu od 3,7 milijardi kuna nisu adekvatni i da bi stvarni proračunski manjak mogao biti veći kad bi se koristila alternativna i iscrpnija ESA 2010 metodologija.

Savić ističe i da ovogodišnji podaci ne sadrže prihode i rashode povezane s djelatnošću HZZO-a, što također iskrivljuje realnu sliku o deficitu.



"S obzirom na činjenicu da je od ove godine HZZO svrstan u izvanproračunske korisnike, jasnija se slika proračunskih kretanja vidi promatra li se kretanje proračuna središnje države koji uz državni proračun obuhvaća i izvanproračunske korisnike. U prvih pet mjeseci ove godine ukupni su prihodi središnje države ostvareni u iznosu od 48,9 milijardi kuna, istodobno su ukupni rashodi iznosili 54,4 milijarde kuna, što je rezultiralo proračunskim manjkom od 5,5 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi su veći za 9,0 %, rashodi su porasli za 0,3 %, dok je proračunski manjak smanjen za 3,8 milijardi kuna. Očito je da je izlazak zemlje iz recesije uz pojačanu potrošnju povezanu s izmjenama izvršenim u oporezivanju dohotka te s uspješnim početkom turističke sezone rezultirao povoljnijom situacijom u proračunskim prihodima generiranu prvenstveno rastom prihoda od poreza," piše analitičar uz zaključak da je situacija s proračunskim manjkom nešto povoljnija nego prošle godina, ali i "dalje u većoj mjeri rezultat povećanja proračunskih prihoda, a u znatno manjoj mjeri rezultat ušteda na proračunskim rashodima."

Pročitajte više