HGK: Nedavno zaustavljen drastičan pad aktivnosti u graditeljstvu, nema naznaka održivog rasta

Foto: FAH

U SRPNJU je, prema prvim rezultatima, zabilježen rast indeksa obujma građevinskih radova od 0,8 posto u odnosu na lipanj. Smanjen intenzitet radova na zgradama i povećan na ostalim građevinama, rezultirao je porastom udjela radova na ostalim građevinama u ukupnim građevinskim radovima.

Da bi zaustavljanje pada građevinske aktivnosti u Hrvatskoj preraslo u održiv rast, neophodno je dinamiziranje investicijske aktivnosti privatnog i javnog sektora uz učinkovitiju upotrebu raspoloživih sredstava iz europskih fondova. Podaci koji nagovješćuju buduću građevinsku aktivnost za sada ne pružaju dovoljnu potporu za održiv rast s obzirom na, u posljednje vrijeme prisutan, pad broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržane vrijednosti građevinskih radova te na smanjenje vrijednosti novih narudžbi građevinskih tvrtki s dvadeset i više zaposlenih.

"Za očekivati je osciliranje građevinske aktivnosti, s obzirom na činjenicu da se tek nedavno zaustavio drastičan pad u graditeljstvu RH. Također, ne čudi da je građevinska aktivnost na razini prošlogodišnje, budući da se nikakav bitan razvojni, niti investicijski zamah nije dogodio. Nedovoljno se koriste sredstva iz europskih fondova tijekom cijele godine, a infrastrukturni radovi rade većinom do sezone, što i rezultira ovakvim pokazateljima. Dinamiziranje investicijske aktivnosti i korištenje sredstava iz EU fondova nužan je preduvjet za održiv rast hrvatskoga graditeljstva," rekla je Mirjana Cagalj potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Pročitajte više