HGK ukida doprinos i smanjuje članarinu!

Foto: Hina

SKUPŠTINA Hrvatske gospodarske komore prihvatila je plan rada za iduću godinu kojim će se gospodarstvo rasteretiti za 55 milijuna kuna.

Skupština je prihvatila prijedlog v.d. predsjednice Sabine Škrtić da se ukinu doprinosi i smanji članarina za 15 posto, a krajnji cilj je ukidanje članarine, dok bi se HGK financirala iz vlastitih djelatnosti.

"Komora već danas ostvaruje određenu razinu prihoda iz segmenta javnih ovlasti i u skromnom dijelu iz nekih drugih usluga, ali komora definitivno ima vrlo jaki potencijal da razvije čitavu jednu paletu usluga od znanja koje Komora već ima samo ih treba sinergizirati u jednom mjestu i definirati novi proizvod", rekla je Škrtić.

Smanjenje prihoda i okretanje vlastitim sredstvima značit će i smanjenje broja zaposlenih, bilo odlaskom u mirovinu, bilo outsourcanjem. U HGK su postali svjesni da se dosadašnji način poslovanja i upravljanja koji je rezultirao krađom i uhićenjima ne može nastaviti. Škrtić se zalaže za jači unutarnji nadzor, uskoro bi trebali biti poznati i rezultati clean start studije.

"Bilo bi lijepo da na čelu Komore bude osoba koja na Komori neće graditi karijeru"

U međuvremenu bi se polovicom siječnja trebale donijeti statutarne izmjene koje predviđaju i nove kriterije za izbor predsjednika. Tražit će se 15 godina staža, od čega deset na rukovodećim pozicijama, znanje najmanje jednog stranog jezika, a predlaže se da predsjednik svoj posao obavlja volonterski.


"Bilo bi lijepo da na čelu Komore bude osoba koja na Komori neće graditi karijeru, nego s tom karijerom dolazi i daje određeni značaj Hrvatskoj gospodarskoj komori", kaže Škrtić.

Novi predsjednik imat će manje ovlasti, uz njega će djelovati i izvršni predsjednik, a povećavaju se ovlasti upravnog vijeća. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras podržava sve promjene koje će dovesti do dobrovoljnog članstva, no smatra da na čelu HGK ne bi trebao biti volonter.

"Mislim da predsjednik Komore treba biti profesionalac. Ne može se voditi Komora iz svoje firme. To je institucija koju treba temeljno restrukturirati i osoba mora biti prisutna u HGK, ali krajnji cilj mora biti dobrovoljno članstvo u Komori", izjavio je Maras.

Pročitajte više