HGSS-ovci po Biokovu tražili izgubljenog mladića: Otišao planinariti bez vode i opreme, davao nesuvisle odgovore

I OVAJ vikend je spasilačkim timovima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) protekao radno. U noći sa subote na nedjelju, nekoliko minuta iza ponoći, članovi HGSS-a iz Makarske kraju su priveli akciju spašavanja mladića koji je u subotu poslijepodne zalutao na području Biokova.

U subotu, 4. kolovoza, u 21.33 sati preko Centra 112 Split zatražena je pomoć mladića koji se nalazio na Biokovu (predio Korita) na nadmorskoj visini oko 800 metara iznad Basta. Prema prikupljenim informacijama mladić je bio neozlijeđen, ali se nalazio izvan markirane planinarske staze te mu je savjetovano da ne poduzima ništa već da čeka dolazak spašavatelja.

"Mladić je na Biokovo krenuo u 15 sati bez vode, s nejasnim ciljem i bez ikakve opreme, a kako ga je zatekao mrak skrenuo je sa markirane planinarske staze", izvijestili su iz HGSS-a.

Najveći problem je bio locirati izgubljenog mladića koji je davao nesuvisle odgovore na pitanja


Nakon primitka poziva u pomoć, na teren je izašlo šest spašavatelja iz HGSS stanice Makarska, kojima je osnovni problem bio locirati izgubljenog mladića jer je prostor na kojem se nalazio izuzetno strm, s dominantnim vrhom Sveti Ilija na 1.642 metra, na koji vode dvije staze, stoji u izvješću HGSS-a.



Prilikom dolaska na teren spašavateljima je trebalo 40 minuta da lociraju položaj izgubljenog mladića, a otežavajuće okolnosti su bile slaba baterija mobitela koja je mogla zakomplicirati cijelu situaciju te nesuvisli odgovori na postavljena pitanja. Iznimno preplašenog mladića spašavatelji su primirili koliko je to bilo moguće i pomoću jakog reflektora odredili njegovu poziciju, čime je odrađeno pola posla.

Prilikom približavanja spašavatelja mladić je panično dozivao, a nakon okrijepe vodom i sušenim voćem krenuo je spust u dolinu do sela Bast u 23.45 sata. Nakon devet sati provedenih u planini mladić je u 0.15 sati transportiran u Bašku Vodu čime je akcija završila, izvijestili su iz HGSS-a.

Pročitajte više