HRT: Naša pretplata je legalna, svi je moraju plaćati, a evo kako se troši

Foto: Arhiva

NEISTINITO je i tendenciozno, tvrde s HRT-a, nazivati RTV pristojbu nezakonitim haračem i pljačkom građana. Tim su riječima pretplatu za HRT, naime, opisali inicijatori online peticije kojom se traži zabrana RTV pristojbe.

> Peticijom traže ukidanje pretplate za HRT

"Ističemo kako je navod u potpunosti neistinit i tendenciozan, budući da HRT kao javni servis pristojbu prikuplja sukladno Zakonu o HRT-u kojeg je donio Sabor, kao predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj", poručuju s HRT-a.

Autorima peticije u reagiranju kojem smo dobili s HRT-a poručeno je i kako ne stoji njihova tvrdnja da "nitko nema pravo biti prisiljavan plaćati nešto što ne želi". U reagiranju HRT-a ističe se da su "svi građani dužni podmirivati svoje zakonom propisane obaveze, koje su ujedno temelj funkcioniranja svakog civiliziranog društva".

"Također, visok postotak hrvatskih građana uredno podmiruje RTV pristojbu i time solidarno financira postojanje javnog rtv servisa, na način kako je to regulirano i u drugim europskim zemljama, čiji se javni servisi također financiraju putem RTV pristojbe", poručuju s HRT-a.


Kako se troši pretplata

U svom reagiranju HRT objašnjava i na koji se točno način troši RTV pristojba, za koju građani izdvajaju 80 kuna mjesečno.

Od tog se iznosa, naglašavaju s HRT-a, 34 kune mjesečno troši za proizvodnju četiri televizijska programa, tri nacionalna radijska programa, devet regionalnih radiopostaja, programe osam HRT-ovih regionalnih centara, te za Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a i Zbor HRT-a, kao i za HRT-ov internetski portal i mobilnu platformu.

Sedam kuna od svakog pojedinačnog mjesečnog iznosa pretplate izdvaja se za usluge tvrtke Odašiljači i veze (OiV) koja mrežom od oko 300 odašiljača širom RH distribuira televizijski program svih televizija do domova korisnika. Daljnjih 8 kuna izdvaja se za Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) čime se putem pristojbe sufinancira hrvatsko filmsko stvaralaštvo, a u ovih 8 kuna također spadaju i naknade za HDS ZAMP, odnosno naknade za korištenje autorskih izvođačkih prava.

"Iznimno je bitno istaknuti da su u ovoj stavki i davanja namijenjena Fondu za pluralizam medija putem kojeg HRT sufinancira rad 150 radijskih i 27 tv lokalnih postaja u RH", naglašavaju s HRT-a. Dodaju da se u strukturi pristojbe sljedećih sedam kuna izdvaja za poreze, a iz preostale 24 kune financiraju se troškovi održavanja HRT-a (energija, amortizacija i ostali troškovi).

Kakvu proizvodnju plaćamo

S HRT-a navode i što sve proizvode za taj novac:

"HTV u segmentu televizijskog programa proizvodi informativni (553.054 minuta godišnje), dječji (54.012 minuta godišnje), znanstveno-obrazovni (91.390 minuta godišnje), dokumentarni (80.604 minuta godišnje), dramski (41.242 minuta godišnje), kulturni (99.137) i religijski (22.410 minuta godišnje) program, te program za nacionalne manjine koji je dio informativnog programa.

Istovrsne programe proizvodi i Hrvatski radio na svoja tri nacionalna kanala i to Prvom, Drugom i Trećem te putem svojih regionalnih radijskih postaja - Radija Dubrovnik, Knin, Osijek, Pula, Rijeka, Sljeme, Split, Zadar. U sklopu Hrvatskog radija je i Glas Hrvatske, međunarodni radijski kanal HRT-a koji emitira program za Hrvate u cijeloj Europi, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Web HRT-a dnevnoj bazi objavljuje vijesti, prezentira program te sadrži besplatne emisije na zahtjev, putem kojih korisnici mogu naknadno pogledati brojne emisije iz produkcije HRT-a. Također, putem weba HRT-a moguće je u realnome vremenu pratiti kanale HRT 1 i HRT 4".

"HRT stvara vrijednost za zajednicu"

HRT u svom reagiranju naglašava da posebnu vrijednost ima Arhiv HRT-a, u kojem se čuvaju arhiv televizijskog programa, arhiv radijskog programa te zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje. HRT-ov Arhiv je 2012. godine dobio status kulturnog dobra.

Također, naglašavaju i zasluge svojih orkestara: "Simfonijski orkestar HRT-a postao je zaslužni promicatelj hrvatske kulture u svijetu. Jazz orkestar HRT-a kontinuirano radi već više od 60 godina što je rijetkost u svjetskim razmjerima u povijesti big bandova. Tamburaški orkestar HRT-a ima vrlo važnu ulogu promicanja glazbene i kulturološke prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. Zbor HRT-a osobitu pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine".

"HRT jedini ima obrazovni, znanstveni, religijski, kulturni program, program za manjine, iseljeništvo... HRT prenosi najznačajnije političke događaje, vjerske proslave (većinskih, ali i manjinskih vjerskih zajednica), vodi javne rasprave o ključnim pitanjima u zemlji. Prenosi sportske događaje, promovira i manje atraktivne nacionalne sportove, snima i sufinancira domaće dramske serije i filmove, promiče kulturnu baštinu i ekološku svijest te na taj način stvara vrijednost za zajednicu", zaključuje se u reagiranju HRT-a.

 
 
 

Pročitajte više