HRT o praćenju Kolindine inauguracije: Iznosili smo neistine, a Gojan je bila neprofesionalna

Screenshot: HRT

SAŠA RUNJIĆ, ravnatelj Programa HRT-a oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojemu je iznio rezultate "programske i produkcijske analize sadržaja emisije Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović".

> Vijeće HRT-a idući tjedan o prijenosu inauguracije, sankcijama za Elizabetu Gojan

Runjić je u priopćenju ustvrdio kako su se za vrijeme emisije iznosili neprovjereni, odnosno netočni podaci, a istaknuo je i kako je voditeljica Elizabeta Gojan napravila profesionalni propust.

"Temeljem značajno povećanog broja pritužbi i negativnih komentara naših gledatelja na emisiju „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a obavilo je temeljitu produkcijsku i programsku analizu sadržaja spomenute emisije.

Usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka. Nadalje, kolegica Gojan u ulozi voditeljice prijenosa uživo iz studija, koristeći svoj osebujan autorsko-komentatorski izričaj često je odstupala od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije, a osobito kad je riječ o posebnom događaju od javnog interesa kao što je svečanost inauguracije hrvatske predsjednice.

Zbog profesionalnoga propusta pokrenut će se postupak


Imajući u vidu navedeno, utvrđen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak u skladu s internim procedurama predviđenim za takve slučajeve.

Istovremeno, ispričavamo se onom dijelu naših gledatelja koji su zbog ovog propusta dio emisije „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ doživjeli neprikladnim.

S druge strane, odlučno odbacujemo krajnje tendenciozne objede na račun kolegice Gojan, uredništva i čelništva HRT-a, kako je u ovom slučaju bila riječ o politički pristranom i namjerno neobjektivnom izvješćivanju kako bi se naštetilo ugledu Predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović.

Programsko vodstvo HRT-a  nastavit će razvijati objektivnost i vjerodostojnost novinarskog i uredničkog pristupa.  U tim nastojanjima, kritičko sagledavanje vlastitog rada, odnosno njegova detaljna analiza i dalje će biti jedan od temeljnih alata za dostizanje visokog profesionalnog standarda kojem težimo.

Ravnatelj programa HRT-a

Saša Runjić"

Pročitajte više