HRT prijeti otkazima Hloverki i Elizabeti Gojan, pobunili se Sindikat novinara i HND

Foto: HRT

ZBOG "afere inauguracija" na Prisavlju i dalje frcaju iskre. Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan prijete izvanredni otkazi ugovora o radu, a u cijelu priču uključili su se i HRT-ovi ogranci HND-a i Sindikata novinara koji od Gorana Radmana traže da ipak ne poseže za drastičnim kaznama.

Sve ove informacije su, kako već tradicija nalaže kad je HRT u pitanju, stigle iz prisavskih kuloara. Službeno nikakve odgovore na pitanja nije moguće dobiti dok god traju interni pravni procesi. Više o sankcijama koji prijete uključenima u "aferu inauguracija" bit će poznato u utorak, kada se održava sjednica Programskog vijeća.

Čak dvije točke sjednice Programskog vijeća tiču se nedavnih događaja na HRT-u: izvješće o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga javnog servisa, te izvješće o praćenju predsjedničkih izbora. Posebno će biti zanimljivo pratiti istup Joze Barišića, novinara HRT-a, ali i člana Programskog vijeća, koji se putem medija već svrstao u tabor progonitelja Elizabete Gojan. Zbog toga je Gojan tražila i njegovo izuzeće s predstojeće sjednice Vijeća, ali tom zahtjevu nije udovoljeno.

Duka: Novinari su javne ličnosti, mora im se dopustiti da govore

"Apsolutno sam protiv i apeliram na sve na HRT-u da ni slučajno ne daju otkaze zbog takvih stvari. Iako još nema službenog obrazloženja, koliko vidim glavni razlog je istupanje u medijima. HND se uvijek zalagao da novinari mogu javno istupati, oni su javne ličnosti i ne bi trebalo biti ograničenja u tome da smiju davati izjave, kao što sada postoji na HRT-u", izjavio je u razgovoru za Index Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Duka dodaje da je HND-ov ogranak na Prisavlju, zajedno sa Sindikatom novinara, tražio od vodstva javnog servisa da im podnesu objašnjenja prije nego posegnu za najstrožim oblikom kažnjavanja. "Nadam se da do tako nečeg neće doći. Ako je to razlog tako drastičnom kažnjavanju, apsolutno sam protiv", poručuje Duka.

Otkazi im prijete zbog istupa u medijima

Hajka protiv Gojan je, podsjećamo, pokrenuta putem desničarskih portala bliskih HDZ-u koji su je optužili da je prijenos inauguracije Kolinde Grabar Kitarović odradila neprofesionalno, te da je zbog osobnih animoziteta iskoristila HRT-ov program u svrhu difamacije nove predsjednice.

Za bačenu udicu odmah se ulovio desno nastrojeni klan na HRT-u, te je Hloverka Novak Srzić pokrenula peticiju u kojoj se traži sankcioniranje Gojan. Peticiju je potpisalo 50-ak zaposlenika HRT-a, među kojima i spomenuti član Programskog vijeća Barišić. U sklopu ove priče svi navedeni, Gojan, Novak Srzić i Barišić, medijski su istupali bez dozvole HRT-a, što zabranjuju interni pravilnici javne kuće, zbog čega je glavni ravnatelj Radman protiv njih pokrenuo stegovni postupak.

Prema zadnjim informacijama s Prisavlja, Gojan i Novak Srzić u realnoj su opasnosti da ostanu bez posla na HRT-u, dok će se Barišić vjerojatno ipak izvući s obzirom da mu je kao članu Programskog vijeća, u kojem bi trebao štititi interese zaposlenika HRT-a, praktički nemoguće nametnuti zabranu javnog istupanja bez odobrenja vodstva kuće. Nitko od uključenih ovu priču više ne želi javno komentirati kako si ne bi dodatno otežali položaj uoči Radmanove odluke o sankcijama.

Novčane kazne zbog prijenosa inauguracije

Čak i ako se Novak Srzić peticija protiv Gojan na kraju obije o glavu, desničarska hajka zbog prijenosa inauguracije urodit će plodom. Saša Runjić, ravnatelj programa HRT-a, naknadnom provjerom ipak je utvrdio da je u prijenosu inauguracije bilo propusta, zbog čega cijeloj ekipi koja je radila na prijenosu inauguracije prijeti novčana kazna.

U priopćenju kojeg je Runjić medijima poslao u ponedjeljak stoji "da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen", te da su se "povremeno iznosili neprovjereni odnosno netočni podaci". Elizabeti Gojan kao voditeljici emisije zamjereni su "osebujan autorsko-komentatorski izričaj" i "često odstupanje od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije".

"Zanimljivo je da ravnatelj programa Saša Runjić u prvim reakcijama nije spominjao da je bilo profesionalnog propusta, a onda je promijenio mišljenje", odgovorila je Gojan u razgovoru za Hinu na Runjićeve tvrdnje.

Inauguraciju Grabar Kitarović na HRT-u pratilo je skoro 850 tisuća ljudi, dvostruko više nego na Novoj TV, a pet puta više nego na RTL-u.

Pročitajte više