HRVATSKA TONE Ni droga ni prostitucija ne mogu povećati hrvatski BDP, potvrđen pad od 0,8 posto

Ilustracija: Index; Foto: Index/Hina

HRVATSKO gospodarstvo realno je u drugom tromjesečju palo 0,8 posto na godišnjoj razini, već 11. kvartal zaredom, pokazala je danas druga procjena Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj metodologiji BDP obuhvaća i ilegalne aktivnosti. Ilegalne aktivnosti uključene u ovoj reviziji obuhvaćaju: distribuciju droge, usluge prostitucije, ilegalnu proizvodnju i prodaju cigareta i duhana te ilegalnu proizvodnju i prodaju alkoholaIlegalne aktivnosti povećavaju razinu BDP-a za 0,7% (2000-2012), odnosno za 2,274 milijardi u 2012. godini, priopćili su iz DZS-a.

Sukladno revizijskoj politici DZS je, zbog primjene ESA 2010, revidirao prethodno objavljene tromjesečne podatke o BDP-u za razdoblje od prvog kvartala 2000. do prvog kvartala 2014.

Podaci za 2013. privremeni su i dobiveni na temelju preliminarnoga godišnjeg obračuna.

BDP za drugo tromjesečje 2014. ne razlikuje se od prve procjene objavljene 29. kolovoza 2014. Sezonski prilagođeni BDP realno je manji za 0,3% u odnosu na prethodno tromjesečje, realno manji za 1,0% u odnosu na isto tromjesečje 2013. Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2014. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 0,4%

Najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.

Što se tiče djelatnosti, najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti Prerađivačka industrija, dok je najveći doprinos padu ostvaren u djelatnosti Graditeljstva.
 

Danas predstavljeni podaci o bruto društvenom proizvodu, dobiveni su novom metodologijom izračuna ESA 2010.

Europski sustav nacionalnih i regionalnih računa ESA 2010 uveden je kako bi se osiguralo da statistika o gospodarstvima zemalja članica EU bude usporediva i ažurna.

ESA je međunarodno kompatibilna te omogućuje opis ukupnoga gospodarstva regije, zemlje ili skupine zemalja, na način koji je pouzdano usporediv s ostalim gospodarstvima.

ESA 2010 revidirat će i ažurirati zajedničke standarde, klasifikacije i pravila računanja za zemlje članice kreirajući njihove nacionalne račune i slanje njihovih podataka u Eurostat.

Ovakva prilagodba sustava računa ne odnosi se samo na Europu nego na cijeli svijet. Europska ESA 2010 pandan je sustavu nacionalnih računa – SNA 2008 (The System of National Accounts) i proces koji se uvodi širom svijeta. U SAD-u je uvedena još u kolovozu 2013. godine.

Prema novom sustavu obračuna, na primjer, izdaci za istraživanje i razvoj te izdaci za sustave naoružanja prikazivat će se kao investicije, a ne kao potrošnja, kao što se to do sada radilo.

Osim toga, Europska komisija i članice EU dogovorile su smjernice za mjerenje ilegalnih aktivnosti poput prostitucije, trgovine drogom i nelegalne proizvodnje alkohola, koji  se također uzimaju u obzir prilikom obračuna BDP-a."

Pročitajte više