HULU ne želi predati Dioklecijanove podrume, Baldasarovi pročelnici otišli neobavljena posla

Foto: Index

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar doživio je svoj prvi poraz u bitki s članovima Hrvatske udruge likovnih umjetnika za Dioklecijanove podrume. Danas je trebala biti izvršena primopredaja, ali do potpisivanja zapisnika ipak nije došlo.

Pročelnici otišli iz podruma neobavljena posla

"Nemam mandat da vam predam prostor", kazao je Mateo Perasović, predsjednik HULU-a Split, pročelniku za kulturu Siniši Kuki, koji je u društvu Ivice Pavića, pročelnika za imovinsko pravne poslove i gospodarenje gradskim resursima te Davora Marasovića, Baldasarovog savjetnika za komunalni red, danas u podne došao u podrume kako bi u ime Grada Splita preuzeo upravljanje podrumima.

"Ne prihvaćamo primopredaju pod ovim uvjetima", odbio je Perasović potpisati kapitulaciju.

"Vama je istekao ugovor 14. ovog mjeseca, nemate ugovor za biti u ovom prostoru", replicirao je Kuko.

"Nije nam istekao ugovor na taj način. Gradonačelnik nam je zadnjeg dana isteka ugovora poslao pismenu obavijest da nismo više u ugovoru. Nije dozvolio 30 dana počeka, nije išla stvar preko Gradskog vijeća, nije na njemu da odluči tko će upravljati ulazom novca većim od milijun kuna. On je svojoj odluci suprotstavio čitav niz članaka ugovora, čak i Statuta Grada Splita", nije se dao smesti Perasović.

"Naravno da to nije točno. Vi odbijate...", branio je čast gradonačelnika Kuko. 

"Hvala vam lijepo. Doviđenja", na kraju su se razišli pročelnici i Perasović, kojeg je u Podrumima podržalo stotinjak splitskih umjetnika koji su po podu prosuli manistru. To je valjda trebalo biti simbolički, jer je Baldasar uoči izbora dobio nadimak "minestrone" zbog manistre koju je iz Italije slao kao pomoć Splitu tijekom Domovinskog rata.

Baldasar ulazi u podrume ovrhom

Kuko je kratko novinarima rekao da će o svemu izvijestiti gradonačelnika Baldasara, koji nam je, pak, najavio kako će ići na javnobilježničku ovrhu, što znači da Perasović i društvo već za koji dan mogu očekivati novi udar iz Banovine.

HULU podrume koristi od 1985. godine, a od 1993. godine poslovanje im je regulirano putem ugovora s Gradom Splitom. Godišnje od ulaznica Grad Split dobije 3 milijuna kuna, dok HULU-u za aktivnosti ostane 600 tisuća kuna. Perasović je upozorio da ih Grad Split ostavlja bez djelatnosti koju su razvili samostalno i do visoke razine, a ono što je najgore, likovni umjetnici ostat će bez prihoda za svoje aktivnosti. Kuko im je poručio da mogu aplicirati za potporu u Gradu Splitu, no sasvim je jasno da toliki prihod neće biti moguće nadomjestiti.

Nova zapošljavanja

"Vidimo u kakvom su stanju podrumi. Moraju biti u boljem stanju. Ovo je spomenik nulte kategorije. Udruga je imala ugovor koji je istekao 14. travnja. Odluka je da se neće produžiti ugovor i da će se prostori ustupiti Muzeju Grada Splita, koji je ekipiran i bit će dodatno ekipiran. To je legitimna odluka Grada Splita. Pitali smo Perasovića kakve su im potrebe i obećano je da će im biti osigurana sredstva za daljnji rad. Predsjednik HULU-a odbio je suradnju", kazao je pročelnik Kuko. Očekuje da će s novim managementom Podrumi ostvariti veći prihod pa će potrebe HULU-a financirati iz tog dijela.

"Nećemo izaći"

"Mi nećemo izaći. Na gradonačelniku je da povuče sljedeći potez. Mislimo da smo vrlo važni za kulturu i umjetnost Splita, Hrvatske. Mi reprezentiramo kulturu prema vani u ovim danima povećanog turizma i ono što radimo u podrumima doprinosi tome. Jučer smo tražili razgovor s gradonačelnikom, ali su nam rekli da će razgovarati tek kada potpišemo zapisnik o primopredaji. Ne očekujem dolazak policije, jer ovdje nitko ništa ne ruši. Mi smo kreativci. Mi stvaramo, a ne uništavamo. Ne znam što je Baldasar zamislio. Potpuno je potpao pod utjecaj slobodnog tržišta", zaključio je Perasović.   

Pročitajte više