Hagel poziva Kinu da poštuje svoje susjede: Ne možete ići oko svijeta i mijenjati granice

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI ministar obrane Chuck Hagel pozvao je Peking uoči posjeta Kini da odgovorno koristi svoju "veliku moć" i rekao je da će pozvati kineske čelnike da poštuju susjede koji su sve nervozniji zbog njezinog držanja u teritorijalnim sporovima.

"Velike sile imaju velike odgovornosti, a Kina je velika sila", rekao je Hagel dodajući da želi razgovarati s Kinom o njezinom korištenju vojne sile i ohrabriti ju na transparentnost.

Hagel je dao tu izjavu tijekom posjeta Japanu gdje raste zabrinutost zbog kineskog vojnog nagomilavanja i sve samopouzdanijeg držanja u teritorijalnom sporu s Tokijem oko otoka u Istočnom kineskom moru. "Još nešto... o čemu ću razgovarati s Kinezima je poštovanje prema susjedima. Prisila, zastrašivanje... vodi samo u sukob", kazao je.

"Sve nacije, svi narodi zaslužuju poštovanje", istaknuo je. Hagel je naveo primjer ruske aneksije Krima kao vrstu akcije koja se neće tolerirati.

"Ne možete ići oko svijeta i mijenjati granice i kršiti teritorijalni integritet i suverenitet zemalja silom, prisilom ili zastrašivanjem, radilo se o malim otocima u Pacifiku ili velikim zemljama u Europi", istaknuo je.

Pročitajte više