Hajdaš Dončić o rezanju deficita: Ovo je spašavanje vojnika Ryana, a vojnik Rayan je hrvatski proračun

Foto: Hina

"OVO JEspašavanje vojnika Ryana, a vojnik Rayan je hrvatski proračun", plastično objašnjava mjere rezanja deficita ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, upitan za planirane namete mobilnim operaterima, odnosno podizanja radiofrekvencijske naknade, čime bi se trebalo priskrbiti 330 milijuna kuna. Mjera će imati negativne efekte, svjestan je ministar, a problem vidi u tome što najveći udar EK traži u prvoj godini procedure prekomjernog deficita. I da se Hajdaša pita, on bi se zalagao za ravnomjerniji pristup.

Ministar pojašnjava da u slučaju nepridržavanja pravila, sankcije su puno veće nego od pokušaja prilagodbe na ovaj način. "Je li to dobro? Nije", kaže ministar. I da ga se pita, on bi se izabrao za ravnomjerniji pristup.

Inače, sama Vlada se odlučila za laganiji pristup rezanju. Kasne li u reformama?

"Mi mijenjamo. Može biti percepcija da je to presporo, neke stvari su prespore, neke stvari su se mogle brže, priznajem. No sve donesene mjere osiguravaju dugoročnu stabilnost hrvatske ekonomije", istaknuo je.

Što je za njega osobno zadnja linija obrane, pojašnjava ministar.

"To su mirovine koje su male, to branimo. To je standard zdravstva i školstva. Zdravstvo je 98 posto besplatno, školstvo je besplatno. I kad imate 70 posto proračuna zadano, nemate puno mogućnosti da neke druge stvari jednokratno preko noći režete, da ne jednostavno ne uništavate sustav građana. Socijaldemokracija 21. stoljeća za mene je pokušaj zadržavanja besplatnog zdravstva i školstva. To je za mene najvrednije u cijeloj priči. To su moji, osobni komentari", naglasio je Hajdaš Dončić.

Pročitajte više