"Halo kume! Upiši se u SDP. Imam tri mjesta u Ministarstvu za gubljenje vremena"

U SABORU traje rasprava o izmjenama Zakona o državnim službenicima koji premijeru, potpredsjednicima vlade i ministrima omogućuje da bez javnog natječaja zaposle glasnogovornike i tajnike kabineta.

Oporba ne vjeruje vladajućima da model prema kojemu bi se moglo zaposliti stotinjak novih službenika s prosječnom plaćom od desetak tisuća kuna neće dodatno opteretiti proračun. Model predviđa i da oni koji budu zatečeni na tim radnim mjestima ne dobivaju otkaz nego da budu premješteni na drugo radno mjesto, pa Laburist Mladen Novak upozorava...

"Sad imamo onaj coperfildski, iluzinostički rezultat da imamo više zaposlenih, a nismo potrošili više novaca na njihove plaće", istaknuo je Novak.

Iako Vlada tvrdi kako će sve biti transparentno, oporba se boji da će se bez javnog natječaja zapošljavati rođaci, prijatelji i stranačke kolege. Kako je to s mobitelom na uhu za govornicom izveo HDSSB-ov Zoran Vinković.

"Halo kume! Imam 3 mjesta u Ministarstvu za istraživanje ruda i gubljenje vremena - glasnogovornik, pomoćnik ministra i tajnik. Samo se javi i upiši u SDP".

Sporno je oporbi i što vladajući predlažu da ovi službenici s ministrima dolaze i s njima odlaze, pa HDZ-ov Davorin Mlakar zaključuje:

"Ovo je nekakva posebna, nova vrsta ugovornih službenika koji dolaze po duhu svetome ili voljom monarha", rekao je Mlakar.

Bolje bez javnog natječaja nego na namještenim javnim natječajima, odgovara vladajuća većina.

Pročitajte više