Hamas uhvatio delfina koji je "špijunirao za Izrael"

Screenshot: RT/YouTube

HAMAS tvrdi da je uhvatio delfina koji služi u izraelskoj mornarici i napada njegove članove, javlja Jerusalem Post pozivajući se na lokalne palestinske medije u Pojasu Gaze.

Delfin je navodno uhvaćen prije nekoliko dana kad su hamasovi mornarički komandosi primijetili njegovo "sumnjivo kretanje". Krenuli su pratiti sisavca i otkrili da je opremljen uređajem za nadzor podmorskih aktivnosti.

Prema izvorima, delfin je imao kameru na daljinsko upravljanje i uređaj za ispaljivanje malih strelica koje mogu ubiti ili teško ozlijediti plivače ili ronioce.

Palestinski dnevni list Al-Quds navodi da stručnjaci Hamasa nastavljaju pregledavati delfina kako bi ustanovili nosi li još kakve elektroničke uređaje.

Times of Isreal je ranije javio da su Palestinci uhvatili ptice opremljene elektroničkim uređajima za nadzor, uključujući orla koji je u 2012. godini prozvan Mossadovom špijunom.

"Regrutiranje" životinja za vojne svrhe nije neuobičajeno, Amerikanci ih od 1960. koriste  za lov na mine ili lociranje neprijateljskih podvodnih snaga, a u službi je 85 delfina i 50 morskih lavova, navodi New York Post.

Pročitajte više