Haradinaj nije kriv za ratne zločine: "Postat ću premijer i uvesti Kosovo u UN!"

Foto: AFP

U PONOVLJENOM postupku protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, sud u Haagu izrekao je jutros oslobađajuće presude.

Haradinaj je nakon presude najavio da se vraća u Kosovo i da mu je želja ponovo postati premijer.

"Večeras ću se vratiti u Kosovo i vodit ću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, bez obzira koji jezik govore, bez obzira odakle dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Namjera mi je uvesti Kosovo u Ujedinjene narode", kaže Haradinaj.

Kosovo slavi, Srbija ogorčena!

Dok Kosovo i Albanija slave, Srbija je ogorčena još jednom oslobađajućom presudom haškog suda. Strasti nakon oslobođenja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su svih optužbi oslobođeni prije manje od dva tjedna, još se nisu stišale, a za Srbiju je iz Haaga stigla još jedna "loša vijest".

Istovremeno, kosovski Albanci spremaju svečani doček Haradinaju i ostalima te najavljuju novi politički angažman bivšeg premijera. Priština je okićena plakatima i zastavama, a svi željno iščekuju povratak Ramusha Haradinaja na Kosovo.

"Vijeće je zaključilo da niste krivi niti po jednoj točki optužnice"

Haradinaj, Balaj i Brahimaj, stoji u presudi haškog suda, nisu krivi ni po jednoj točki optužnice. Žalbeno vijeće smatra kako nije postojao obrazac zlostavljanja civila na Kosovu, kao ni odgovornost trojice optuženih za počinjenje zločina koje im se stavljalo na teret.

Izricanje presude počelo je u 9 sati, a Vijeće je utvrdilo da Haradinaj i dvojica zapovjednika nisu krivi te je naloženo da se svi odmah puste na slobodu: "Vijeće je zaključilo da niste krivi niti po jednoj točki optužnice".


Tijekom izricanja presude, predsjednik Sudskog vijeća Justice Bakone Moloto rekao je kako je Sudsko vijeće utvrdilo da Ramuš Haradinaj nije kriv za udruženi zločinački poduhvat. Naveo je kako Tužiteljstvo nije iznijelo dokaze koji bi potvrdili navode da je Haradinaj znao za događaje u logoru Jablanici. Sudsko vijeće odbacilo je i navode o mučenju trojice Crnogoraca. Dokazano je da je Skender Kuči preminuo od posljedica batinanja u logoru Jablanica.

Današnja presuda još je jedna prvostupanjska, pa su moguće i žalbe tužiteljstva.

Mišetić Srbima: Krivite Carlu del Ponte

Presudu Haradinaju komentirao je i Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine, koji je na svom Twitter profilu pozvao srpsku vladu da za presudu ne krivi ICTY, već Carlu del Ponte.

"Naslijeđe Carle del Ponte zauvijek je okaljano: Haradinaj, Orić, Gotovina, Čermak, Markač, Halilović i ostali optuženi od strane Carle del Ponte su oslobođeni krivnje", napisao je Mišetić.

"Ista ruka upravlja Haagom i pokušajem otimanja Kosova od Srbije"

"Ista ruka upravlja Haagom i pokušajem otimanja Kosova od Srbije", poručili su uoči izricanja presude srpski dužnosnici, dodatno opterećeni činjenicom da se u Žalbenom vijeću zaduženom za izricanje presude nalazi i Theodor Meron, sudac čiji je glas bio presudan za slobodu Ante Gotovine i Mladena Markača.

Premijer Ivica Dačić upozorio je kako će, bude li Haradinaj oslobođen, Srbiji biti teško nastaviti s politikom pomirenja u regiji. Dodatni pritisak Srbija je pokušala stvoriti jučer kada je specijalni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da je tijekom procesa Haradinaju, nespretnošću haških istražitelja, ubijeno čak 19 potencijalnih svjedoka.


Haško je tužiteljstvo žestoko reagiralo upozoravajući da za to nema nikakvih dokaza i da su te tvrdnje već jednom demantirane. "Zašto se to sada opet pojavljuje dan uoči važne presude? To je kriva informacija i nadamo se da će se to razjasniti", rekao je Media servisu Frederick Swinnen iz ureda glavnog tužitelja.

Del Ponte: Nisam iznenađena presudom Haradinaju

"Nisam iznenađena", izjavila je Carla del Ponte nakon oslobađajuće presude Ramushu Haradinaju.

Bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je da presudom nije začuđena već činjenicom da je bilo teško prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Haradinaja i ostale dvojice zapovjednika OVK Kosova.

"Istraga protiv Haradinaja bila je veoma teška. Nije bilo suradnje Tužiteljstva sa zemljom, Kosovom, tako da je bilo vrlo teško prikupiti dokaze kako bi se optužnica podignula", rekla je Del Ponte u telefonskoj izjavi Tanjugu i naglasila da ako su dokazi i bili prikupljeni, onda bi svjedoci kasnije promijenili iskaze.

Izjave odvjetnika Ramusha Haradinaja koji je zatražio da se javno ispriča zbog podizanja optužnice protiv njih nije htjela komentirati već se samo nasmijala.


Inače, odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić danas je na svom twitter profilu, nakon izrečene presude Haradinaju, napisao: "Srbi ne krivite suce nego Carlu del Ponte". Napisao je i da je oslobađajućim presudama Haradinaju, Oriću, Gotovini, Čermaku, Markaču, Boškoskom i Haliloviću zauvijek narušen ugled del Ponte i njene ostavštine na Haškom sudu.

Ponavljali suđenje

Presudu u ponovljenom postupku sud je izrekao nakon što je raspravno vijeće Haradinaja i Balaja u travnju 2008. godine oslobodilo krivnje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Potom je Žalbeno vijeće djelomično ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponavljanje suđenja, između ostalog i zbog očitog problema zaštite svjedoka na Kosovu.

Prištinski analitičari s oslobađajućom presudom i povratkom Haradinaja očekuju manje potrese na političkoj sceni. Očekuje se da će bivši premijer i njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova ući u koaliciju na čelu Tachijevom Demokratskom strankom. Spekulira se da bi Haradinaj mogao čak tražiti i poziciju predsjednika Vlade.

Pročitajte više