Harvard na vrhu: Zagrebačko sveučilište gore od Ljubljanskog i Beogradskog

PREMA popisu šangajskog sveučilišta Jiao Tong najbolja visokoobrazovna institucija u svijetu je američki Harvard, dok su se iza njega smjestila još dva iz iste države, Stanford i MIT.

Među deset najboljih našlo se još pet američkih te dva britanska, Cambridge i Oxford. Među 500 najboljih svoje mjesto su našla i tri sveučilišta iz regije. Zagrebačko sveučilište je na ovu listu prvi puta uvršteno prošle godine, a zadržalo je svoju poziciju između 401. i 500. mjesta. Ove godine je u toj skupini svoje mjesto ponovno našlo i Ljubljansko sveučilište, dok je ono iz Beograda prvi puta uvršteno među top 500.  Cijeli popis možete vidjeti OVDJE.

Zagreb iza Beograda i Ljubljane


Sveučilišta su rangirana po nizu pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha - broju profesora i bivših studenata dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine starosti, broju članaka objavljenih u znanstvenim časopisima Nature i Science, te broju članaka indeksiranih u Indeksu citiranih znanstvenih radova.

Među tri regionalna, Zagrebačko sveučilište je skupilo najmanje bodova, a ispred nas je i Beogradsko i Ljubljansko. 

Pročitajte više