Helikopter nužan za spašavanje, a Vis ostao bez helikopterskih letova! Zapovjednik HRZ-a ih zabranio zbog spora oko prilaznog puta?!

GENERAL Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a, zabranio je helikopterske letove na otok Vis. Do daljnjeg je helidrom van funkcije, i to zbog spora koji se vodi oko 20 metara pristupnog puta. 

Gradonačelnik Visa Ivo Radica informaciju je dobio jučer od liječnika, kojeg je zvao Centar 112. Lokalnu upravu nitko nije obavijestio, premda im helikopter znači zapravo spas za svaku urgentnu situaciju, i za tri tisuće otočana, ali i tisuće turista koji svako ljeto stignu na Vis.

Gradonačelnike Visa i Komiže nitko nije obavijestio

"Ovo je katastrofa. Nas nitko nije obavijestio, a radi se o ovako važnoj stvari. Potrajalo je neko vrijeme dok su me uputili na pravu adresu. Zvao sam Divulje pa su me oni uputili na Zadar, potom kabinet ministra. Oni prvi ništa nisu znali pa mi se onda javio neki pukovnik Filipović, koji mi je počeo tumačiti imovinsko-pravne probleme. To je naprosto nevjerojatno. Ti ljudi igraju se životima. Apeliram na načelnika stožera, ministra te vrhovnog zapovjednika predsjednika Ivu Josipovića. Kako je taj general Šćuri postavljen na tako visoko i odgovorno mjesto? Njegovo postupanje imanje obilježja nesavjesnog rada u službi pa ću u tom smislu pokrenuti odgovarajući postupak. Nije mi jasno kako se takav čovjek postavio na čelo zrakoplovstva. Očito je to išlo preko babe i stričeva", požalio se Indexu prvi čovjek Visa, HDZ-ov gradonačelnik Ivo Radica.

Čuo se i sa svojom kolegicom, SDP-ovom gradonačelnicom Komiže Tonkom Ivčević, koja je u Saboru te će sa svoje strane pokušati učiniti sve da se digne zabrana slijetanja na viški helidrom.

Jedan od dva najsigurnija helidroma u državi

"Taj helidrom proglašen je jednim od dva najsigurnija helidroma u zemlji. Parnica oko zemlje na kojoj se nalaze 20 metara tog puta traje godinama i Grad Vis je nudio zamjenske terene. To nije mogao biti razlog da se donese ovakva odluka", smatra Radica.

Eto. Vis je u Drugom svjetskom ratu imao aerodrom koji je spasio na desetke savezničkih posada. Sedamdeset godina kasnije ostao je bez helidroma. Sad je more ponovno jedina veza s kopnom.

Pročitajte više