Heroj: Sakrio se u kantini i policiji preko poruka otkrivao detalje o teroristima

Foto: Facebook

FRANCUSKE vlasti pohvalile su brzu reakciju i instinkte taoca koji su uspjeli preživjeti talačke krize koje su se dogodile u petak u Francuskoj.

> Objavljena snimka upada policije u trgovinu: Taoci su već bili mrtvi, ubijen je otmičar, pomagač u bijegu

> Pogledajte video - Komandosi ubili braću teroriste! Taoc spašen


26-godišnji grafički dizajner Lilian Lepere uspio se sakriti ispod sudopera kantine u tiskari gdje su upali ubojice Cherif i Said Kouachi. Lilian je putem SMS-a slao informacije policiji koja je tako saznala što se točno događa unutar opkoljene tiskare. Lilian je također prisluškivao o čemu teroristički dvojac razgovara što je kasnije prosljeđivao policiji, javlja AFP.

40-ak kilometara dalje od tiskare, malo prije 13 sati, Ilan i njegov trogodišnji sin nalazili su se u košer trgovini u Vincennesu kada je u nju upao Amedy Coulibaly i izvadio kalašnjikov. Ilan je reagirao odmah i sa sinom se sakrio u veliki hladnjak zajedno s još nekoliko osoba.

Illan je skinuo svoju jaknu i ogrnuo svog sina kako bi ga zaštitio od niskih temperatura. Ilanova majka shvatila je da je njen sin skriven i nije ga pokušala kontaktirati već je dala policiji kontakt kako bi ga pokušali locirati.  Ta je informacija pomogla u preživljavanju zatočenih ljudi kada je policija upala u trgovinu.

Nakon višesatne drame poginulo je četvero talaca, a otmičar Amedy Coulibaly ubijen je. Policija je akciju pokrenula gotovo istodobno s napadom nedaleko od Pariza u kojem su ubijena braća Said i Cherif Kouachi.

Pročitajte više