Hollande: Nisam jedini koji želi mijenjati pakt o fiskalnoj disciplini

FRANCUSKI predsjednički kandidat Francois Hollande tvrdi kako nije jedini koji želi ponovno pregovarati i promijeniti sporazum o fiskalnoj disciplini u EU.

"Ukoliko budem izabran, potrudit ću se da ponovno ispregovaram sporazum o fiskalnoj disciplini, ne samo za Francusku nego za cijelu Europu", kazao je na subotnjem skupu u Parizu, dodajući da pakt koji se fokusira samo na štednju, a ništa ne radi na polju ekonomskog rasta, nije dobar.

Objasnio je kako će u tom projektu imati mandat francuskog naroda, ali i podršku europskih socijalista, kao i mnogih saveznika koji ne dolaze iz redova socijalista. Pritom se narugao europskim liderima koji predstavljaju desni centar, a koji su prilično otvoreno dali podršku Sarkozyju, zbog čega sad neki žale. Pritom je vjerojatno mislio i na Angelu Merkel, koja je zadnjih dana prilično ljuta na Sarkozyja zbog njegovih čudnih izjava te je najavila kako neće sudjelovati u njegovoj kampanji.

Ankete su dosad uglavnom pokazivale kako Hollande ima prednost nad Sarkozyjem, ali je posljednja anketa pokazala da ga je aktualni predsjednik ipak dostigao po popularnosti.

Irska će pažljivo pratiti izbornu utrku u Francuskoj

Izbornu utrku u Francuskoj definitivno će s pažnjom promatrati i Irci, čija vlada organizira referendum o fiskalnom paktu. Ukoliko se referendum održi prije izbora u Francuskoj, oponenti će vjerojatno biti kritični prema vladi koja od građana traži da podrže pakt koji će se vjerojatno mijenjati.

"Shvaćamo što Hollande želi reći. Pratimo njegove izjave i na temelju njih pokušavamo razjasniti neke stvari. Međutim, francuski izbori neće biti presudni u određivanju vremena kada će se održati referendum", kazao ke irski ministar financija Michael Noonan.

S druge strane, opozicijska stranka Sinn Fein najavila je kako će Hollandeove izjave koristiti kako bi pojačala svoju kampanju protiv fiskalne unije. "Hollandeov primjer samo pokazuje kako diljem Europe postoji snažna opozicija ovom paktu koji je usmjeren protiv rasta i otvaranja radnih mjesta", priopćila je stranka.

Pročitajte više