Hollande osudio napad: Gomila pretukla 16-godišnjeg Roma u Parizu, mladić kritično

Video: EuroNews

FRANCUSKI predsjednik osudio je napad bijesne gomile na romskog tinejdžera za kojeg je bijesna gomila posumnjala da je kradljivac pa ga napala toliko brutalno da je mladić sada u kritičnom stanju i induciranoj komi. Nakon što je pretučen, ostavljen je u kolicima iz trgovine.
 


Napad se dogodio u improviziranom romskom kampu koji je 200 ljudi iste večeri napustilo. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da je policija mobilizirana kako bi istražila slučaj, a predsjednik François Hollande napad je prozvao "neizrecivim i neopravdanim", dodavši da želi poduzeti sve mjere kako bi se pronašli napadači.

Mladić je živio s obitelji u kampu u blizini Cité des Poètes. Gomila ga je optužila za krađu, nakon čega ga je, navodno maskirani muškarac, odvukao iz kampa te zatvorio u podrum gdje je brutalno pretučen. Njegova majka je obavijestila policiju. Tinejdžerov život je u opasnosti i stavljen je u induciranu komu.

Više puta ga ispitala policija pa ga susjedi brutalno napali


Lokalni dužnosnici rekli su da je mladića više puta ovoga mjeseca policija ispitala vezano uz niz provala, što je razljutilo ostatak stanovnika kampa. Policija ga povezuje s provalama, ali protiv njega nije podigla nikakvu optužnicu. Nakon napada na njega ostatak Roma napustio je kamp "sa svime što su mogli ponijeti pješke, tramvajem ili autom", posvjedočio je svjedok.

Odnos prema Romima u Francuskoj godinama je vruće političko pitanje. Konzervativni bivši predsjednik Nicolas Sarkozy 2010. je naredio razmontiravanje ilegalnih romskih kampova jer, kao je istaknuo, grcaju u kriminalu. Tisuće Roma prebacuju se uglavnom Rumunjsku, a praksa se nastavila i nakon stupanja socijalista na vlast, javlja BBC.

Organizacije za ljudska prava upozorile su na porast nasilja prema Romima u Francuskoj gdje postaju dežurni krivci za kriminalne radnje koje jesu i nisu počinili.

Pročitajte više