Holy: Pogoduje li Vlada tvrtki u vlasništvu JP Morgan i time oštećuje Inu?

Foto: Hina

SABORSKA zastupnica Mirela Holy na konferenciji za novinare istaknula je kako je upitan odnos Vlade i tvrtke Spectrum koja provodi seizmičko istraživanje hrvatskog podmorja. Tvrdi kako postoji opravdana sumnja da je Vlada Spectrumu ustupila stare INA-ine podatke o ranije provedenim istraživanjima.

Holy navodi kako je Jadran već potpuno istražen. "INA je već desetljećima provodila 2D i 3D skeniranja, a ti su podaci o potencijalnim nalazištima u hidrološkom institutu pa se postavlja pitanje s čim Spectrum uopće raspolaže", pita se Holy.

"Ako je to točno, onda se radi o ustupanju ne samo strateških energetskih podataka privatnoj tvrtki da raspolažu s njima, što može samo 'banana država', nego je i na taj način u velikoj mjeri oštećena INA, ali i država zbog toga što je država kao vlasnica INA-e u stvari provodila taj tip istraživanja", izjavila je Holy.

Nakon što je u medijima objavljeno da je rok za skeniranje Jadrana produljen do 1.ožujka, na zahtjev Norvežana koji već trguju podacima, Holy upozorava na moguće pogodovanje privatnoj tvrtki, koja je u vlasništvu JP Morgana - glavnog krivca za ekocid u Meksičkom zaljevu.

 

Pročitajte više