Horor na Kozjaku: Pogledajte u kakvim uvjetima vlasnik drži svoje pse!

Foto: Splitske šape

SPLITSKE šape, volonteri koji brinu o životinjama, jučer su obišli razrušeni objekat podno Svetog Jure na Kozjaku i utvrdili da se tri psa drže u krajnje neprimjerenim uvjetima. Pozvali su policiju, komunalnog redara iz Grada Solina, a u neko doba pojavio se i vlasnik koji je volontere Splitskih šapa šokirao kada im je objasnio da želi napraviti uzgajivačnicu.

Komunalni redar znao?

"To je naprosto nevjerojatno. Pa pogledajte što smo zatekli. Slike govore više od tisuću riječi. Komunalni redar nam je jučer na terenu kazao da zna vlasnika, nemoguće je da nije znao za ovu situaciju. Kazao nam je kako su se psi držali u Rupotini pa je on tražio da ih se premjesti. Šutio je kada smo ga pitali je li znao za ovo. Jučer je ponio čitač da očita imaju li psi čip, gdje je bio dosad?", požalila nam se Katja Belan iz Splitskih šapa. Navodno su solinskom Komunalnom redarstvu prijavili ovaj slučaj još prije četiri mjeseca kada su vladale nesnosne vrućine pa se nije reagiralo.

Vlasnik tvrdi da se brine?!

"Vlasnik nam je kazao da se brine o psima, ali fotografije pokazuju da to apsolutno nije tako. Crno-bijeli pas je bio zamotan u lanac kada smo došli i ne može do hrane i vode. Nema papire, nema čip, izbijeno mu je oko, deformirana vilica, vlasnik kaže da ga je takvog nabavio. Može biti, no psu evidentno nije pružena stručna veterinarska pomoć. Vlasnik tvrdi da se brine, no količina izmeta iza pasa govori da to nije tako. Tu su i kante s nekakvim spirinama. Strašno. Drugi pas, američka Staffordica ima čip, po papirima je mješanka, ali ima rodovnicu. Kontaktirali smo uzgajivača da provjerimo o čemu se radi. Treći pas je turski Kangal, uvezen iz Bosne. Što će Kangal zatvoren u boks s betonskim blokovima?! Taj pas je ovčar", kaže Belan.

Policija izuzela dokumentaciju

Splitske šape inzistirat će na rješavanju ovog problema i zakonskoj regulativi koja predviđa sankcioniranje za zlostavljanje i zapuštanje životinja. U policiji su nam potvrdili da su obavili očevid te su obavijestili Veterinarsku inspekciju. Izuzeli su i dokumentaciju pa će po nalazu inspekcije izvijestiti Državno odvjetništvo koje će odlučiti ima li osnova za pokretanje kaznenog ili prekršajnog postupka.  

 

Pročitajte više