Horvatinčićeva djevojka nije došla na sud: Ne može svjedočiti zbog narušenog zdravlja

NA OPĆINSKOM sudu u Šibeniku nastavljeno je suđenje Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za smrt talijanskog bračnog para. Na klupi za svjedoke trebala se pojaviti njegova djevojka Anica Dilber Đerda.  No, ona danas nije pristupila raspravi. 

Dilber Đerđa se ispričala narušenim zdravstvenim stanjem zbog kojeg, kako je poručila, ne može pratiti raspravu. Dokazala je to liječničkim nalazom iz Odjela za psihijatriju KBC Rebro, u kojem stoji da je na lijekovima.

Gliser bio na servisu dva mjeseca prije nesreće

Saša Karavan, inženjer s Pomorskog fakulteta u Splitu, posvjedočio je da ga je Horvatinčić nazvao nakon nesreće. Rekao mu je da su mu otkazale komande na gliseru i da ima mrtvih.

Svjedočio je i Stjepo Asić, pomorski inženjer i zaposlenik Horvatinčićeve Hoto grupe, kojeg je Horvatinčić također nazvao nakon nesreće.

Asić je posvjedočio da je Horvatinčićevom gliseru i ranije otkazivao autopilot, a znao je i gubiti kurs za 10 do 30 stupnjeva. Zbog toga je gliser dva mjeseca prije nesreće bio na servisu.

Član Uprave Hoto grupe Miroslav Vajagić je potvrdio da je on napisao priopćenje koje je medijima poslano nakon nesreće.

Prijeti mu do deset godina zatvora

Podsjetimo, Horvatinčić je početkom svibnja na sudu izjavio da se ne osjeća krivim te je obitelji poginulih izrazio sućut.

"Kao što ste čuli i na ovom mjestu i ovom prilikom sam već u više navrata izrazio sućut za ovu tešku tragediju za poginule", rekao je Horvatinčić koji je zamolio medije da imaju strpljenja. "Sam događaj je dovoljno tragičan. Sud je u tijeku i sačekajmo sudsku odluku", dodao je Horvatinčić.

Optužnica ga tereti da je upravljajući svojim gliserom u kolovozu prošle godine kod Primoštena izazvao tešku pomorsku nesreću u kojoj je stradalo dvoje nautičara. Prema optužnici, glisirao je prevelikom brzinom s uključenim automatskim pilotom te nije promatrao promet. Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica rekao je da nisu zadovoljni optužnicom, smatraju kako nije osnovana te da "dokazi upućuju na drugu kvalifikaciju".

Zagrebačkom poduzetniku sudi sutkinja Maja Šupe, a prijeti mu od tri do deset godina zatvora. Dodajmo i to kako mu neće biti suđeno za nepružanje pomoći talijanskom paru koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo.

Pročitajte više