Hrg na obilježavanju godišnjice smrti: Radić ne bi bio zadovoljan stanjem u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK HSS-a Branko Hrg kazao je danas, u povodu 86. obljetnice smrti Stjepana Radića, kako taj veliki vođa hrvatskog naroda koji je uvijek bio okrenut čovjeku ne bi bio zadovoljan aktualnim stanjem u Hrvatskoj u kojoj je "čovjek na zadnjem mjestu".

"Danas nitko ne može biti zadovoljan stanjem u Hrvatskoj pa tako ne bi bio ni vođa hrvatskog naroda Stjepan Radić koji je uvijek bio okrenut onom običnom, malom čovjeku, dok je današnja situacija u Hrvatskoj takva da je čovjek na zadnjem mjestu te je postao samo nekakav broj", kazao je Hrg nakon polaganja vijenca na Radićevom grobu na Mirogoju.

Radićeva ideja je, kazao je čelnik HSS-a, ugrađena u ideju oživotvorenja hrvatske države, njegov program je velikim dijelom upisan u današnjem hrvatskom zakonodavstvu, no na žalost iako je još uvijek životan ne provodi se. Radić je bio poznat po tome da je obilazio Hrvatsku, išao ljudima i zagovarao život na svakom njezinom dijelu, podsjetio je Hrg dodavši međutim kako danas umjesto toga imamo grubu centraliziranu državu.

"Totalno se otišlo u krivom pravcu i žele se naći neki krivci za takvo stanje kao i nekakve uštede pa s Markovog trga dolaze vrlo ružne poruke kako treba ukidati općine, a valjda sutra i gradove te da je lokalna samouprava ta koja ništa ne valja", naglasio je Hrg. Zapitao se i je li možda ipak trebalo prije krenuti 'odozgo' te reći treba li Hrvatskoj 20 ministarstava i 150 zastupnika ili se može s upola manje.

Stjepan Radić bio je jedna od najuglednijih i najpopularnijih osoba hrvatske političke pozornice prva tri desetljeća prošlog stoljeća, a preminuo je od posljedica atentata u beogradskoj Narodnoj skupštini kada je srpski radikal pucao na zastupnike Hrvatske seljačke stranke, u Zagrebu 8. kolovoza 1928.

Pročitajte više