Hrvati presudili: Najveća prijetnja društvu su korumpirani političari!

NAJVEĆU prijetnju hrvatskom društvu predstavljaju korumpirani političari, suci, a potom policajci, dok su na dnu ljestvice džepari, kradljivci automobila i provalnici. Ovaj pomalo neobičan poredak pokazuje najnovije istraživanje Ministarstva pravosuđa o percepciji korupcije, predstavljeno na okruglom stolu u Saboru.

Osim što vode u toj kategoriji, političari su na samom vrhu i kada se pita tko ima najviše koristi od korupcije. "Iza njih je tek organizirani kriminal i to je nešto što je zabrinjavajuće jer političari bi trebali biti najbolji između nas koje smo izabrali da nas zastupaju, a ne da ih građani smatraju uzrokom korupcije, da imaju najviše koristi, čak i više od organiziranog kriminala", istaknuo je Davor Dubravica iz Ministarstva pravosuđa.

Zbog pritiska iz EU krenuli u borbu protiv korupcije

GONG je također predstavio vlastito istraživanje prema kojem je hrvatska antikorupcijska politika od 2008. do 2011. godine bila više rezultat pritiska iz Unije, a puno manje odraz unutarnje političke volje. Iako pomalo skeptični, u GONG-u vjeruju da iz pete brzine nećemo pasti u prvu, no nužno je, između ostalog, izraditi novu strategiju borbe protiv korupcije i novi akcijski plan. Važan faktor je i Nacionalno vijeće koje dosad nije ispunjavalo svoju zadaću izvještavanja Sabora o svom radu, kaže Duje Prkut iz GONG-a.

"Tako da je jedna od preporuka ne samo za Nacionalno vijeće nego i za Povjerenstvo, da se pridržavaju rokova koji su predviđeni temeljnim strateškim dokumentima ili ako je nemoguće pridržavati ih se iz nekog razloga, da se oni revidiraju", kaže Prkut.

"Hrvatska uništena korupcijom"


Zastupnik Josip Kregar vjeruje da se protiv korupcije možemo i moramo boriti bez pritisaka iz Unije. "Hrvatska je velikim dijelom uništena korupcijom i to je prioritetan problem i to je onda naš, a ne europski problem", istaknuo je Kregar.

A naš veliki problem je i novi Zakon o kaznenom postupku koji je i dalje na razmatranju Ustavnog suda, što u javnosti izaziva razne špekulacije, ističe HDZ-ova Jadranka Kosor. "A ono što je najgori zaključak mnogih, nikome se ništa neće dogoditi i isplati se krasti", rekla je Kosor.

"ZKP nije donio netko s Marsa"

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan odbacio je tvrdnje GONG-a da je u petu brzinu u borbi protiv korupcije prebacila Unija. Dogodio se, kaže, jedan dobar trenutak i snažna politička volja, koja ne smije nestati. Što se tiče novog ZKP-a, Cvitan vjeruje da on neće usporiti antikorupcijsku politiku. "Taj ZKP nije donio netko s Marsa, taj ZKP je donio Hrvatski sabor nakon rasprave i to kvalificiranom većinom", kaže Cvitan.

A tu većinu Hrvati prema istraživanju i dalje smatraju najkorumpiranijim slojem društva i to već dugi niz godina. Dovoljno da borba ne posustane i da nastavi smjerom kojim je krenula prije tri godine, pa da konačno provalnici, džepari i njima slični, preuzmu vrh ljestvice političarima, kako bi u normalnom društvu i trebalo biti.

Pročitajte više