Hrvatska bi već 2017. godine mogla zamijeniti dotrajale MiG-ove: Povjerenstvo bira između četiri modela

Foto: MORH

HRVATSKA planira nabaviti desetak novih borbenih zrakoplova koji bi zamijenili sadašnje MiG-ove. Novu eskadrilu ratno zrakoplovstvo trebalo bi početi uvoditi već 2017. godine, a ministar obrane Ante Kotromanović otkrio je kako interno povjerenstvo već razmatra što će kupiti.

"Vidjet ćemo i polovni F-16, vidjet ćemo i južnokorejski FA50, naša skupina će razmotriti sve varijante, zatim će vladi predložiti najbolje tri po našem viđenju. Tada bi Vlada donijela odluku da napravimo jednu međuresornu skupinu", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović za RTL.

Trenutno se razmatraju četiri modela borbenih zrakoplova. Radi se u švedskom Gripenu, američkom F-16, južnokorejskom FA50 te o izraelskoj inačici  francuskog Miragea KFIR C10. Pitanje je odakle će se izdvojiti 400 milijuna eura?

"Ja se nadam da to ne bi trebao biti problem, predsjednik Vlade je jučer se jasno deklarirao ZA, i predsjednica je to jasno podržala, i u ovom trenu su to za Ministarstvo obrane sigurno dobre vijesti", naglasio je Kotromanović.

Vojni analitičar Igor Tabak kazao je kako se ranije ispostavljalo da državi manjka novca i političke volje za realizaciju unatoč pozivima ponuđača.

"Hrvatska je dosad bila izuzetno neozbiljan pregovarač koji se igrao, koji je zavlačio svjesno ponuđače za nos godinama", naglasio je vojni analitičar Igor Tabak.

Pročitajte više