Hrvatska i BiH potpisale sporazum o izručenju: Ne vrijedi retroaktivno, ratni zločini su izostavljeni

Foto: Ilustracija

HRVATSKA i BiH potpisale su sporazum o međusobnom izručenju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, korupciju, pranje novca te druga teška dijela.

"Svjesni smo da se zbog dvostrukih državljanstava znalo događati da osobe koje treba procesuirati pobjegnu u drugu zemlju gdje imaju državljanstvo i na neki način, neću reći da dobiju imunitet, ali pokušavaju kroz to izbjeći kazneni progon. To je ono što želimo ovim sporazumom izbjeći. Državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela", poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Sporazum vrijedi od danas i neće se primjenjivati retroaktivno. "Ne znam zašto i kako je ispregovoran prvi sporazum. U to neću ni ulaziti. Zaključili smo da nam ovo daje jedan učinkoviti mehanizam i da nema potrebe se u nekim stvarima opterećivati s nekim postupcima koji su već otišli u određenom smjeru", rekao je Miljenić.

Iz sporazuma su izostavljeni ratni zločini. "Iz razumljivih razloga niti s jednom državom u susjedstvu Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum o izručenju za ova kaznena djela i vjerojatno u doglednoj budućnosti to neće biti niti moguće. Za to imamo druge instrumente na raspolaganju i to ćemo nastojati kroz druge sporazume unaprijediti kao što je sporazum o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima", pojasnio je ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak.

Pročitajte više