Hrvatska kršćanska koalicija poziva na milosrđe i prihvaćanje izbjeglica

Foto: EPA

U POVODU izbjegličke i imigrantske krize koja potresa Europu, Hrvatska kršćanska koalicija u utorak je pozvala kršćane i sve ljude dobre volje da se "ohrabre i otvore svoja srca" te, koliko je to u njihovoj moći, pomognu u ovoj teškoj situaciji.

"Pokažimo kršćansko milosrđe i prihvatimo različitosti", poručuje u priopćenju Hrvatska kršćanska koalicija. Navodi kako želi "posvjedočiti jednu od temeljnih istina kršćanske vjere - da je u Božjem planu stvaranja svaki čovjek rođen s jednakom vrijednošću, dostojanstvom te težnjom da bude slobodan, siguran i traži svoju sreću. To je jasno svjedočanstvo Svetog pisma te, pored naviještavanja Radosne vijesti treba biti temelj svakog kršćanskog djelovanja. Taj je svjetonazor, zajedno s prihvaćanjem različitosti, ugrađen i u temelje suvremene Europe i njezine demokracije".

"Strah nas ne smije zaustaviti"


Stoga se kršćanin, kako kažu u koaliciji, "treba othrvati svakom strahu i animozitetu prema ljudima druge rase, narodnosti, kulture, uvjerenja ili religije, a svakoj ljudskoj patnji pristupiti s empatijom i nastojanjem da pomogne. Iako se među građanima pojavio opravdani strah od dolaska terorista infiltriranih među izbjeglice i stradalnike, ne smijemo dopustiti da nas taj strah zaustavi u iskazivanju kršćanskog milosrđa prema ljudima u nevolji bez obzira na njihovu vjeroispovijest".

Hrvatska kršćanska koalicija podsjeća da se Hrvatska tijekom Domovinskog rata i rata u BiH već susrela s izbjegličkom krizom. "U svemu tome smo se kao društvo dobro snašli i organizirali, a mnogi su naši prognanici bili zbrinuti i u drugim zemljama koje su im iskazale empatiju. Mnogi od njih su ostali živjeti u inozemstvu i nakon rata, kao što su i mnoge izbjeglice odlučile zasnovati novi dom u našoj zemlji. Također, podsjetimo da su Hrvati jedan od izrazito emigrantskih europskih naroda. Migracije i miješanja kultura su normalna pojava u povijesti čovječanstva. Ne trebamo se toga bojati niti graditi zidove", ističe u priopćenju predsjednik  Hrvatske kršćanske koalicije Mario Dučić.

Pročitajte više