Hrvatska policija nad Liberlandom provodi "legitimne mjere", ne otima ljude

Screenshot: Youtube

"PODRUČJE na desnoj obali Dunava, kojeg se na društvenim mrežama naziva "Liberlandom", nalazi se u području razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a hrvatska  policija i nad tim područjem provodi legitimne mjere nadzora i brine o zaštiti interesa Republike Hrvatske", stoji u priopćenju MUP-a, četiri dana nakon što je hrvatska policija optužena za "otmicu" četiri osobe s oznakama crvenog križa i nevladine organizacije Liberland Settlement Association.

Granica između Republike Hrvatske i Republike Srbije još je uvijek predmet pregovora između dvije države. U ovom trenutku je desna obala Dunava pod nadzorom hrvatske policije, a lijeva pod nadzorom srbijanskih vlasti, iako se velika područja Republike Hrvatske nalaze na lijevoj strani Dunava, kao što su se i nalazila u trenutku raspada bivše SFRJ i nastanka novih država 1991. godine. Nakon konačnog utvrđivanja granične crte između Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kada svaka strana preuzme svoje posjede s druge strane Dunava, otklonit će se sve nejasnoće o točnom smjeru protezanja državne granice. U svakom slučaju, neovisno o tome što granica još nije konačno utvrđena, u tom području ne postoji ničija zemlja (terra nullius) koja bi mogla biti predmet zaposjedanja (okupacije) od strane nekog trećeg", stoji dalje u dopisu policije.

Prošloga tjedna privedene četiri osobe
 

"Svi koji žele posjetiti područja u neposrednoj blizini područja razgraničenja Hrvatske i Srbije na desnoj obali rijeke Dunava moraju se pridržavati hrvatskih zakona i EU propisa, prije svega onih odredbi koje uređuju prelazak granice i kretanje u blizini državne granice", navodi se u obavijesti Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

U posljednjem incidentu na području Liberlanda Youtubeu se pojavila i snimka uhićenja četiri osobe na području Liberlanda, a hrvatska je policija na društvenim mrežama prozvana zbog pretjerane brutalnosti.

"41-godišnji Brazilac Daniel Gomes de Lima, doživio je tešku policijsku brutalnost. Još se ne zna gdje su niti u kakvom su stanju, no sudeći po prethodnim iskustvima pretpostavlja se da su oteti odvedeni preko hrvatske granice u Hrvatsku. Do sada je zabilježeno 30 nelegitimnih uhićenja građana Liberlanda izvan hrvatskog teritorija i jurisdikcije. Članovi LSA su posvjedočili da su im u hrvatskom pritvoru uskratili hranu i vodu", objavljeno je prošloga tjedna na Medium društvenom mreži.

 

Pročitajte više